De wereld eindigt niet bij de gemeentegrens. Ons leven in Tilburg is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkelingen op andere plekken in de wereld. Internationale solidariteit is een belangrijk onderwerp voor GroenLinks. Wij zij dan ook blij dat er tijdens de raadsvergadering van 9 maart 2020 veel aandacht was voor dit onderwerp.

Op weg naar een nieuw beleidskader Mondiale bewustwording
Zo stemde de gemeenteraad unaniem in met een raadsvoorstel over mondiale bewustwording. Bij mondiale bewustwording gaat het om bewustwording over hoe Tilburg en de rest van de wereld met elkaar verbonden zijn. Tilburg kent een rijke historie op het gebied van mondiale bewustwording. Al jarenlang zetten mensen en organisaties uit de stad zich hier vol passie en overtuiging voor in. En met mooie resultaten. GroenLinks vindt het belangrijk dat we hierin blijven investeren.

Het huidige beleidskader over mondiale bewustwording loopt aan het einde van 2020 af. Tijd dus om een nieuwe beleidsnota vast te stellen. Om hiervoor focus te bepalen, heeft het college drie scenario’s voorgelegd aan de gemeenteraad. Op 17 februari vond het debat daarover plaats. Dat leverde veel input op voor het college. Het oorspronkelijke stuk wekte de indruk dat het college een verschuiving wilde maken van een focus op mondiale bewustwording naar een focus op de duurzame ontwikkelingsdoelen. Dat kon wat GroenLinks en veel andere partijen betreft niet de bedoeling zijn. De duurzame ontwikkelingsdoelen moeten op alle beleidsterreinen hun doorwerking vinden, maar in deze nota hoort de relatie tussen Tilburg en de rest van de wereld centraal te staan. De duurzame ontwikkelingsdoelen kunnen daarbij wel als kapstok dienen, zodat we meer herkenbaarheid en impact kunnen creëren. Het college sprak daarbij de voorkeur uit om te focussen op slechts twee van deze doelen. Vanuit GroenLinks hebben we voorgesteld om te kiezen voor iets meer en meer uiteenlopende doelen, passend bij het inclusieve, duurzame en vitale profiel van Tilburg. Op basis van alle opmerkingen, is het college terug naar de tekentafel gegaan. Het aangepaste voorstel stond op de agenda van de raadsvergadering van 9 maart.

Dit aangepaste raadsvoorstel kon rekenen op de steun van alle fracties. Namens GroenLinks gaf raadslid Sanne Heijndijk aan: “De wereld houdt niet op bij onze gemeentegrens. GroenLinks koestert het mondiale gezicht dat Tilburg door de jaren heeft opgebouwd en is blij dat we met dit voorstel blijven inzetten op internationale solidariteit. Tijdens de debatbijeenkomst werd door veel partijen het belang van onze inzet op mondiale bewustwording benadrukt. Deze brede steun heeft gelukkig duidelijk zijn weerslag gevonden in het aangepaste voorstel. Met de nieuwe selectie van vier duurzame ontwikkelingsdoelen is wat GroenLinks betreft een goede balans gevonden tussen het aanbrengen van focus en het geven van ruimte aan de energie en prachtige initiatieven uit de stad. Wij kijken uit naar de beleidsnota, waarbij we er vanzelfsprekend vanuit gaan dat deze ontwikkeld wordt in samenspraak met belanghebbenden uit de stad.”

Oproep om mee te werken aan de opvang van kwetsbare vluchtelingenkinderen
Tijdens de raadsvergadering van 9 maart 2020 heeft GroenLinks het college ook opgeroepen om zich uit te spreken om mee te werken aan de opvang van kwetsbare vluchtelingkinderen uit de overvolle kampen in Griekenland. Dit deden we uiteraard niet alleen, maar samen met PvdA, D66, SP, 50plus, ONS Tilburg en Lokaal Tilburg. Daarmee kwamen we tegemoet aan de oproep van Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children om een ‘coalition of the willing’ te vormen van gemeenten die bereid zijn om 500 van de meest kwetsbare kinderen op te vangen. Dit vinden ze noodzakelijk omdat het kabinet tot nu toe weigert daaraan mee te werken. Het gaat om kinderen die zonder ouders in de kampen verblijven.

Er volgde een stevig debat met voor- en tegenstanders. Gelukkig was een meerderheid van de raad het met de oproep eens en ook het college reageerde positief. Wethouder Mario Jacobs: “Wanneer de staatssecretaris om hulp vraagt om deze kinderen op te vangen, zullen wij zeker ons deel doen. Dat hebben we in het verleden gedaan en dat doen we als het nodig is meteen weer. Mensen kennen ons als een sociale stad en dat zijn we ook.”

Liesje Carlier, raadslid voor GroenLinks, riep op tot solidariteit: “Zoals mevrouw Heijndijk eerder zei: ‘De wereld houdt niet op bij de gemeentegrenzen.’ Dit voorstel gaat voor ons over solidariteit. Voor GroenLinks een fundamentele basiswaarde. Een samenleving zonder solidariteit is voor ons niet denkbaar. Deze kinderen zijn geen pionnen in een spel. Ze hebben hier in geen enkel opzicht voor gekozen. We kunnen deze kinderen niet aan hun lot over laten.”