Vorige maand publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een stevig rapport over arbeidsmarktverhoudingen en de kwaliteit van onze banen. Hierbij werd specifiek de aandacht gericht op de groep mensen die al lang werkloos is en weinig kans heeft om de arbeidsmarkt te betreden. De WRR stelt dat voor deze groep er basisbanen, met minimumloon, zouden moeten komen.
 

Dit soort basisbanen kunnen in de praktijk ingevuld worden als schoolconciërge, buurthuisbeheerder of ondersteunende kracht in een verpleeghuis of anderszins in de zorg. Een basisbaan geeft bestaanszekerheid en draagt bij aan psychologisch en sociaal welbevinden. GroenLinks, D66, PvdA en SP vinden het idee van basisbanen een interessante gedachte voor Tilburg. Het zou een goede volgende stap zijn naar andersoortige vormen van werk, binnen het nieuw ingezette bijstandsbeleid (Tilburg Investeert in Perspectief) als ook passen binnen de PACT-aanpak. Het zou een logisch vervolg kunnen zijn van de opgedane ervaringen binnen het Vertrouwensexperiment en de aanpak Doe Mee.

In een stad waarin we niemand aan de kant laten staan en met lef besturen, moet het college minstens een onderzoek doen naar de haalbaarheid van dit soort nieuwe vormen van werk. Liever ziet GroenLinks dat het college doorpakt en overgaat tot de invoering van Tilburgse basisbanen.

Hierom stelt GroenLinks samen met D66, SP en PvdA de volgende vragen aan het college;
1. Welke positieve ervaringen heeft het college opgedaan binnen het Vertrouwensexperiment en de aanpak Doe Mee?
2. Wat neemt het college hierin mee voor de Tilburgse aanpak en voor welke zaken bent u bereid om te lobbyen bij de Rijksoverheid?
3. Hoe kijkt het college naar het concept van basisbanen op de (Tilburgse) arbeidsmarkt voor mensen die langdurig in de bijstand zitten?
4. Voor welke sectoren zouden basisbanen een uitkomst bieden op de Tilburgse arbeidsmarkt?
5. Is het college bereid om over te gaan tot een algemene invoering van basisbanen in Tilburg, dan wel dit concept te introduceren binnen de PACT-aanpak?
6. Ziet het college daarbij mogelijkheden om basisbanen met minimumloon te realiseren binnen de ingezette projectmiddelen voor de PACT-aanpak?
7. Is het college bereid een haalbaarheidsonderzoek naar de algemene introductie van basisbanen dan wel voor de PACT-wijken te onderzoeken?