Om bedrijven en ondernemers door deze crisis heen te loodsen, heeft de Rijksoverheid diverse regelingen in het leven geroepen. Een van deze is de huidige TOGS regeling, waarbij ondernemers eenmalig een bedrag van €4000 kunnen ontvangen, om het eerste leed voor hen te kunnen verzachten.

Uit berichtgeving blijkt dat het 'noodloket' waar ondernemers de TOGS regeling kunnen aanvragen behoorlijk wat geld lijkt over te gaan houden. Met nog een maand te gaan hebben iets minder dan 200.000 ondernemers gebruik gemaakt van de regeling, terwijl er voor meer dan 400.000 bedrijven was voorzien. De TOGS regeling kan nog tot en met eind deze maand aangevraagd worden. Hiernaast zal vanaf begin juni de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) van kracht gaan, waar ondernemers eveneens aanspraak kunnen maken op financiële compensatie voor hun bedrijf.

Hierom stelt Dwayne Heuvelmans de volgende vragen aan het college:

  • Heeft het college zicht op hoeveel Tilburgse ondernemers en bedrijven de TOGS regeling (al) hebben aangevraagd? Is er iets te zeggen over een verdeling van de aangevraagde regeling verspreid over sectoren en bedrijfstakken? 

  • Op welke manieren worden Tilburgse ondernemers en bedrijven (actief) gewezen op deze TOGS regeling en de naderende TVL-regeling?

  • Worden ondernemers die bijvoorbeeld een TOZO regeling aanvragen of hebben actief gewezen op de aanvraag van andere mogelijke regelingen? Op welke manieren verloopt dit?

  • Is het college bereid om te kijken hoe het ondernemers verder kan faciliteren tot de aanvraag van de TOGS regeling (en de toekomstige TVL regeling)? Wat wilt u daarvoor gaan doen?

  • Is het college van mening dat alle beroepen en bedrijfssectoren voldoende terecht kunnen binnen de huidige regels van de TOGS en de naderende TVL regeling? Voor welke groepen voorziet u extra financiële problemen?