GroenLinks ondersteunt het experimenteren met gedoogd telen van wiet, maar vindt het wel belangrijk dat het wietexperiment ook daadwerkelijk een eerlijke kans biedt op een rationeler beleid. Daarom stelde Sanne Heijndijk hierover vragen aan het College van B&W. 

Onlangs publiceerden de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en van Justitie en Veiligheid (JenV) het ontwerpbesluit experiment gesloten coffeeshopketen. Daarin zijn de voorlopige spelregels opgenomen waaraan de deelnemers van het wietexperiment zullen moeten voldoen*.

Onder meer de VNG heeft zich teleurgesteld uitgelaten over het ontwerpbesluit: er is te weinig ruimte voor lokaal maatwerk en de voorwaarden die worden gesteld, brengen veel praktische knelpunten met zich mee**. De regels bieden bijvoorbeeld geen ruimte om af te wijken van het ingezetene-criterium. In Tilburg loopt er op dit moment juist een pilot om hier niet actief op te handhaven met als doel om illegale handel en overlast te voorkomen.

GroenLinks ondersteunt het experimenteren met gedoogd telen van wiet, maar vindt het wel belangrijk dat het wietexperiment ook daadwerkelijk een eerlijke kans biedt op een rationeler beleid, met als uiteindelijk doel om te komen tot een daling van de criminaliteit en een verbetering van de volksgezondheid.

Hoewel de spelregels nog niet in beton zijn gegoten, lijkt de kritiek die uit vele hoeken komt vooralsnog tot weinig beweging te leiden. Uitgaande van de voorwaarden die nu op tafel liggen, is een groeiend aantal gemeenten niet van plan om mee te doen aan het wietexperiment***.

Afgelopen week ontvingen het college en de gemeenteraad een brief van De Achterdeur, vereniging van Tilburgse coffeeshops, met het verzoek om ook als Tilburg niet deel te nemen aan het wietexperiment****.

Naar aanleiding van deze ontwikkelingen, stellen wij graag de volgende vragen aan het college:

  1. Welke mogelijkheden ziet het college nog om te zorgen voor een aanpassing van de voorwaarden voor de deelnemers aan het wietexperiment?
  2. Is het college voornemens om zich bij gelijkblijvende voorwaarden terug te trekken als kandidaat voor het wietexperiment? Zo nee, waarom niet?

Namens de fractie van GroenLinks,
Sanne Heijndijk

https://www.internetconsultatie.nl/geslotencoffeeshopketen
** https://vng.nl/onderwerpenindex/veiligheid/softdrugsbeleid/nieuws/vng-teleurgesteld-over-amvb-cannabisbeleid
*** https://nos.nl/googleamp/artikel/2260337-wietproef-wankelt-steeds-meer-gemeenten-haken-af.html
**** https://tilburg.notubiz.nl/document/7099245/1/2018-11-26_Brief%20VDA%20aan%20BGM%20- %20Raad_Experiment%20gesloten%20coffeeshopketen