De GroenLinks fractie stelde vragen aan het college over financiële regelingen voor (culturele) ondernemers in TIlburg. Het college heeft onze vragen nu beantwoord.

De laatste weken is er steeds meer bekend geworden over verschillende landelijke en lokale regels voor ondersteuning van zzp’ers en (culturele) ondernemers in Tilburg. Maar de details moeten nog uitgewerkt worden en de uitvoering moet nog van start gaan.
Op de website van de gemeente Tilburg zijn deze regelingen al wel aangekondigd. De combinatie aan maatregelen komt voor een groot deel tegemoet aan de zorgen die er leven door het wegvallen van opdrachten en publiek. En daardoor ook het wegvallen van inkomsten tijdens deze crisis. Ondernemers worden hierbij op verschillende manieren ondersteund. 

Maar de gemeente zou ook veel breder kunnen kijken. Veel (culturele) ondernemers huren ruimten van de gemeente. In de meeste gevallen is dat een flinke kostenpost. GroenLinks riep daarom het college op om na te dneken over een regeling waarin de huur tijdelijk wordt bevroren of verlaagd. Dat is een stevige maatregel. Maar als de gemeente dit niet doet, zijn de consequenties op de lange termijn nog groter. Zowel voor de (culturele) ondernemers als voor de stad en de gemeente.

Daarom stelde GroenLinks de volgende vragen:
1. Kijkt het college al naar dergelijke maatregelen?
2. Zo ja, hoe wil het college een dergelijke maatregel invullen?
3. Zo nee, zijn er andere oplossingen te creëren voor juist specifiek het probleem van de huurbetalingen?
4. Is het college bereid om ook met private partijen het gesprek aan te gaan over tijdelijke bevriezen / verlagen van huren voor die ondernemers die particulier huren (met bijvoorbeeld een Wereldhave)?

Het college reageerde als volgt:

  • Het college heeft op 24 maart besloten de huurverplichting van onder meer culturele organisaties die gehuisvest zijn in gemeentelijke panden op te schorten voor de periode maart-mei 2020. De komende tijd wordt bekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn voor deze, en andere sectoren. Medio mei kunnen we u hierover informeren.
  • Het besluit is genomen en gecommuniceerd naar de betreffende instellingen.
  • Huurders en verhuurders in detailhandel en horeca zijn momenteel in gesprek met elkaar over aanpassingen in de huur vanwege de Covid-19 maatregelen. Dit is primair een aangelegenheid tussen huurder en verhuurder. Uiteraard is het college bereid, als hier in georganiseerd verband behoefte aan is (denk aan verzoek uit BMT, of KHN), als mediator op te treden tussen de partijen.