De verhuurdersheffing, die woningcorporaties jaarlijks dwingt opgeteld 1,7 miljard euro te betalen aan de Rijksoverheid, beperkt de investeringscapaciteit van woningcorporaties en leidt tot minder nieuwbouw. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Aedes, VNG en de Woonbond. Het gaat om tienduizenden huizen minder per jaar, terwijl ondertussen op veel plekken de balans tussen vraag en aanbod op de woningmarkt steeds verder te zoeken is.

Corporaties betalen vanwege de heffing (die ongeveer drie maandhuren per woning bedraagt) meer belasting dan institutionele beleggers en particuliere verhuurders, terwijl de corporaties een sleutelpositie hebben in het zorgen voor voldoende betaalbare woningen en de verduurzaming van de bestaande voorraad. Bovendien wordt dit geld dus eigenlijk opgebracht door de doelgroep van de corporaties – niet de meest kapitaalkrachtige groep.

Amsterdamse corporaties en huurdersverenigingen trekken samen met de gemeente op in een brief naar het kabinet, waarin ze het einde van deze verhuurdersheffing bepleiten. Alleen al in de hoofdstad gaat het om 6000 extra woningen en 7500 woningen die verduurzaamd kunnen worden de komende vier jaar. 

De fractie van GroenLinks Tilburg is benieuwd naar de effecten van de verhuurdersheffing in Tilburg en vraagt het college samen met corporaties en huurdersverenigingen bij het kabinet aan te dringen op het afschaffen van deze oneerlijke belasting, die een belemmering vormt voor het oplossen van de spanning op de woningmarkt. Een spanning, die naar verwachting verder toe zal nemen, indien inschattingen over gedwongen ontslagen en toename echtscheidingen ten gevolge van Covid-19-crisis bewaarheid worden.

Hierom wordt het college gevraagd de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden

  • Hoeveel betalen Tilburgse woningcorporaties jaarlijks aan verhuurdersheffing?
  • Hoeveel extra woningen of verduurzaming van woningen zou het afschaffen van deze heffing opleveren (bij benadering)?
  • Weet het college welke extra plannen de corporaties willen realiseren of naar voren halen als zij dankzij het afschaffen van de verhuurdersheffing extra investeringscapaciteit hebben?
  • Is het college het met GroenLinks eens dat deze verhuurdersheffing onredelijk veel financiële druk legt op woningcorporaties en hun huurders en daarom afgeschaft dient te worden?
  • Is het college bereid in samenwerking met Tilburgse woningcorporaties en huurdersverenigingen een brief te sturen naar het kabinet om afschaffing van de verhuurdersheffing te bepleiten?