Nederland kent steeds meer initiatieven voor woongroepen in eigen beheer. Zo’n woongroep maakt het mogelijk langer zelfstandig thuis te wonen en vermindert eenzaamheid en zorgvragen. Daarnaast zorgt het voor doorstroming op de woningmarkt, wat meer mogelijkheden voor starters betekent. Win-win-win!

Ook in Tilburg willen mensen zo’n woongemeenschap starten, denk aan het initiatief Wonen in de Toekomst. Daarover valt in de papieren versie van het Brabants Dagblad van 28 februari te lezen: “Naar alle waarschijnlijkheid krijgt ook de groep Wonen in de Toekomst er [Fabriekskwartier] een plek.”

In het Tilburgse bestuursakkoord staat het volgende over dit type projecten: “We faciliteren het beschikbaar komen van kansrijke locaties voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).” De gemeente heeft verschillende mogelijkheden om dat te doen. Bijvoorbeeld eigen grond of vastgoed hiervoor inzetten, eisen stellen aan projectontwikkeling, te sturen bij bestemmingsplanwijzigingen van particuliere initiatieven of op een andere manier actief mee te denken met CPO-projecten.

GroenLinks wil deze nieuwe woonvormen graag stimuleren, zoals ook afgesproken in het bestuursakkoord. Daarom hebben we een aantal vragen aan het college:

1. Welke CPO-projecten lopen op dit moment in Tilburg of zitten nog in de planning?
2. Wat heeft het college in het algemeen gedaan om dit soort projecten te faciliteren?
a. En specifiek voor het initiatief Wonen in de Toekomst?
3. Hoe waarborgt het college dat middeldure koop vat krijgt in het Fabriekskwartier?
4. Welke mogelijkheden ziet het college om CPO-projecten nog meer te stimuleren?