Wat is Wijkevoort eigenlijk?

Werklandschap Wijkevoort is een beoogd bedrijventerrein. Het ligt aan de zuidwestkant van Tilburg, onder de Reeshof. Het hele gebied is 194 hectare groot, en betreft voornamelijk landbouwgrond, maar er ligt bijvoorbeeld ook een meer en andere natuur in het gebied. Daarom is maximaal 80 hectare echt uitgeefbaar voor bedrijven. De gemeente wil beginnen door zo’n 30 hectare te ontwikkelen. De resterende 50 hectare volgt enkel wanneer de vraag uit de markt is aangetoond.

De bedoeling is dat er een mix komt van logistieke en industriële bedrijven die iets toevoegen voor de regionale werkgelegenheid. Daarnaast is het plan dat de ontwikkeling samen gaat met versterking van de natuur in het gebied. Zo ligt er het Wijckermeer en het Wijckerbos en de ecologische verbindingszones Groote Leij en Hultensche Leij. Het idee is om deze natuur een impuls te geven. Dit staat ook beschreven in het zogenoemde  "groen-blauwe raamwerk"

Waar komt dit plan ineens vandaan?

Het plan voor Wijkevoort is niet nieuw. Binnen de gemeente wordt er al zo’n 20 jaar gesproken over de mogelijke ontwikkeling van het bedrijventerrein. Bijvoorbeeld in de nota “Ruimte voor Bedrijven” die in 1998 in de gemeenteraad is vastgesteld. En 2005 werd Wijkevoort in de “Structuurvisie 2020” benoemd, waarin het ruimtelijk beleid van de gemeente werd beschreven.

Wat is steeds de houding geweest van GroenLinks t.a.v. Wijkevoort?

GroenLinks is steeds tegen de komst van Wijkevoort geweest. Onze partij maakt al meer dan 24 jaar deel uit van het gemeentebestuur waardoor we lange tijd deze ontwikkeling konden stoppen. In al die jaren zijn in de gemeenteraad veel discussies geweest over het nut en de noodzaak van Wijkevoort. Wat GroenLinks betreft kon dit steeds onvoldoende aangetoond worden. We hebben altijd gehamerd op het optimaal benutten van bestaande bedrijventerreinen en indien nodig de herstructurering ervan. Want volgens de ‘ladder van duurzame verstedelijking’ leg je eerst bestaande bedrijventerreinen ‘vol’ voordat je aan nieuwe begint. In 2009 gaf de raad met een meerderheid groen licht voor de komst van Wijkevoort. Alleen GroenLinks, SP, en D66 stemden tegen. 

Wat is er de afgelopen jaren veranderd?

Na het raadsbesluit in 2009 begon de economische crisis steeds duidelijker zijn weerslag te krijgen in de maatschappij, en de ontwikkleing van Wijkevoort schoof op de lange baan.

Na de crisis trok de vraag naar ontwikkelruimte voor bedrijven echter weer aan, waardoor de discussie over de ontwikkeling van bedrijventerreinen weer oplaaide. Nagenoeg alle partijen vonden dat de tijd rijp was voor het creëren van nieuwe ruimte voor bedrijven.

Voor de coalitieperiode 2014-2018 wilden de coalitiegenoten in spé (D66, CDA en SP) de ontwikkeling van Wijkevoort weer oppakken. Argument hierbij was de grote behoefte en vraag uit de markt naar grote kavels (meer dan 5 ha). Hiervoor was en is geen plek op bestaande bedrijventerreinen. We stonden als GroenLinks voor de keuze: meedoen aan deze coalitie, en daarmee invloed uitoefenen op hoe de plannen eruit zouden komen te zien, of niet meedoen en in de oppositie terecht komen, terwijl de ontwikkeling van Wijkevoort toch zou worden doorgezet. Er was immers een grote meerderheid van de raad voor. We hebben toen gekozen voor ‘meedoen’, omdat we daarmee veel van onze eigen groene en linkse ambities konden gaan realiseren. Door onze deelname werd het coalitieakkoord 2014-2018 ook het groenste akkoord in Tilburg ooit. Sindsdien is er veel nieuwe natuur in Tilburg aangelegd, zijn er landschapsparken aangewezen, wordt de biodiversiteit versterkt en wordt er gewerkt aan het groen en hittebestendig maken van de stad. Dit hadden we nooit voor elkaar kunnen krijgen vanuit de oppositie.

 De instemming met de planvorming voor Wijkevoort werd bekrachtigd in de raadsvergadering van 5 februari 2018, waar het overgrote deel van de raad instemde met het Masterplan en het openen van de grondexploitatie. Vanaf dat moment zijn de plannen dus met instemming van de raad verder ontwikkeld. Gezien de grote steun in de raad zijn deze afspraken opnieuw bevestigd in de nieuwe coalitieperiode (2018-2022)  waarin we samenwerken met D66, VVD, en CDA. Ons standpunt blijft dat als Wijkevoort er komt, het een zo groen en duurzaam mogelijk werklandschap moet worden. Én iets moet toevoegen voor de werkgelegenheid. Deze waarden vind je terug in hetMasterplan Wijkevoort”. Ook vinden we dat de ontwikkeling van Wijkevoort binnen de grenzen van de Leij moet plaats vinden. Dit is ook een nadrukkelijke wens van omwonenden en andere belanghebbenden die in een planteam meepraten over deze ontwikkeling. Overigens is een deel hiervan sterk van mening is dat de ontwikkeling er helemaal niet zou moeten komen. 

Hoe staat het er nu voor?

Voor de zomer zijn er een aantal digitale omgevingsdialogen gehouden, waarin inwoners hun zorgen konden uiten over de plannen. Op basis hiervan zijn er een aantal zaken aangepast: er komt geen rondweg meer om het plangebied, maar een ontsluiting langs de zuidzijde, waardoor de verkeersstromen niet meer door het gebied hoeven. De “sprong over de Hultense Leij” wordt niet meer gemaakt; dit is bevestigd door een motie die we voor de zomer mee hebben ingediend in de raad. Ook moeten de gebouwen op Wijkevoort voldoen aan het duurzaamheidcertificaat Breeam Outstanding, de hoogst haalbare kwalificatie. Ook wordt onderzocht of de GGD betrokken kan worden bij het bestemmingsplan.

Op 2 september hebben we (als vervolg op de ledenavond op 6 november 2019) een ledenavond gehouden, om ook de zorgen, suggesties en kanttekeningen van onze achterban te horen. Een belangrijp punt was de borging van al die duurzame en groene ambities en voorwaarden, “hoe wordt ervoor gezorgd dat die naar de toekomst overeind blijven, ook in economisch minder goede tijden”? Daarnaast waren er zorgen over de toegevoegde waarde voor de werkgelegenheid. Deze punten hebben we meegenomen in het debat van 14 september. Hierbij zijn een aantal belangrijke toezeggingen gedaan:

- de ontwikkelleidraad, waarin alle voorwaarden en eisen aan de bedrijven beschreven staan, wordt door de raad vastgesteld. Eventuele wijzigingen worden ook aan de raad voorgelegd.

- de adviescommissie toetst niet alleen de eerste vestigers, maar ook de opvolgende bedrijven, die aan dezelfde eisen zullen moeten voldoen als de eerste lichting. Dit wordt geregeld met een kettingbeding.

- Daarnaast wordt de raad geïnformeerd over het voornemen tot gronduitgifte, voordat dit definitief wordt toegewezen. Op deze manier kunnen we een vinger aan de pols houden.

Op 21 september hebben we ingestemd met raadsvoorstel behorende bij de nota Toekomstbestendige werklocaties 2020-2025. Onderdeel van dit aangenomen raadsvoorstel is dat op verzoek van GroenLinks Zwaluwenbunders definitief wordt afgeschreven als bedrijventerrein. De opdracht om Wijkevoort te ontwikkelen heeft de raad in 2018 al aan het college gegeven. Er werd nu gevraagd aan de raad om hiermee verder te gaan volgens een aangescherpt Masterplan.

Naast de borging van ambities en waarden vinden we het belangrijk dat Wijkevoort echt iets gaat toevoegen voor de werkgelegenheid. Tijdens het debat op 14 september werd duidelijk dat meer partijen vonden dat het profiel voor Wijkevoort scherper moet. Hiervoor is dan ook deze motie aangenomen, dit aangescherpte profiel krijgt een plek in de ontwikkelleidraad.

Daarnaast hebben we een amendement mee ingediend om de investeringen in Wijkevoort ook ten bate te laten komen aan het omliggende gebied, voor de recreatieve ontsluiting en natuurontwikkeling daar, met ruimte voor aanvullende wensen voor omwonenden.

Ook hebben we een amendement ingediend om ervoor te zorgen dat de investeringen in groen in het plangebied zeker gaan plaats vinden, niet onderhandelbaar worden, en dat hier op tijd mee wordt gestart.

Tot slot is er tijdens de omgevingsdialoog de suggestie gedaan om niet alleen voor de gebouwen, maar voor het gehele gebied de certificering voor Breeam Outstanding na te streven. Dit biedt tevens de mogelijkheid om de duurzaamheidsprestaties van het gebied heel precies te monitoren door de tijd heen. Omdat we dit een goed idee vonden hebben we ook hiervoor een voorstel ingediend.

Wat is het vervolg?

In het voorjaar neemt de raad een besluit over de uitgewerkte ontwikkelleidraad, de Milieueffectrapportage, en het bestemmingsplan. Daar zien we ook of de toezeggingen en het het aangescherpte economisch profiel voor Wijkevoort terugkomen. Indien nodig zullen we daar aanscherpingen of wijzigingen voorstellen.

Meer lezen over de ontwikkelingen sinds 2016? Lees de bijlage ‘Ontwikkelingen Wijkevoort 2016-2019’

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit verhaal? Laat het ons weten via fractiemedewerker@gmail.com