Het Ronde Tafelhuis in Tilburg Noord is uitgeroepen tot winnaar van de 17e Solidariteitsprijs die jaarlijks door GroenLinks wordt toegekend. De prijs is bedoeld voor een Tilburger, of een Tilburgse organisatie, die zich structureel inzet voor solidariteit in onze samenleving.

De prijs werd door wethouder Marjo Frenk uitgereikt rond 15.00 uur in Restaurant Blend (Huis van de Wereld, Spoorlaan 346). Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van GroenLinks Tilburg. Aan de prijs is een klein geldbedrag en een oorkonde verbonden. 

Vorige edities van de Solidariteitsprijs gingen achtereenvolgens naar Pater Poels, Tilburg ZaMir, de Vuurdoop, VluchtelingenWerk Tilburg, de Fraters van Tilburg, de Derde Wereldrommelmarkt van het Mill-Hill College, Octavia Moneedi, Anneke Scholte/De Nieuwe Wind, inloopruimte De Boomgaard op ’t AZC, Moedercentrum de Ketting, Stichting Samenwerking Tilburg Nicaragua, Stichting Leergeld Tilburg, Mirjam Antonise, Riek Flipse, Maandblad SpinT en de Stichting Raakveld.
De jury van de 17e Tilburgse Solidariteitsprijs bestond uit Esther Delissen, Rob van Mierlo, Gon Mevis en Edwin Mermans.

De solidariteitsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door Boekhandel Livius.

Juryrapport Ronde Tafelhuis

Het Ronde Tafelhuis (RTH) is een uniek Tilburgs initiatief. De basis is gelegd door de parochie Heikant Quirijnstok, in het bijzonder Denis Hendrickx en Thea van Blitterswijk. Ze signaleerden dat in het multiculturele Tilburg Noord een grote behoefte bestaat aan ontmoeting. De migrantengemeenschappen, van zeer diverse afkomst, willen eigen religieuze bijeenkomsten en vieringen houden. Bestaande kerkgebouwen noch wijkcentra zijn daar erg geschikt voor. En het realiseren van gebouwen voor elke religieuze groep apart is niet te betalen. Maar niet alleen dat. Er bestaat ook een grote behoefte om onderling, tussen religies en kerkgenootschappen, contacten tot stand te brengen. Ervaringen uit te wisselen.

In de vele jaren waarin het idee van het Ronde Tafelhuis langzaam gestalte kreeg, moesten vele praktische hobbels worden genomen. De gemeente Tilburg sprak steun uit en wist een stevige rijkssubsidie voor een interreligieus ontmoetingscentrum te verkrijgen. WonenBreburg en De Wever toonden betrokkenheid en namen het centrum op in het nu in aanbouw zijnde Nieuwe Heikant. De Wijkraad Heikant Quirijnstok sprak zijn steun uit, en verbond zich ook bestuurlijk. Een bestuur werd gevormd (met daarin o.a. vertegenwoordigers van  de Joodse en de Protestantse gemeenschappen), alsmede een programmaraad. En een reeks van uitgenodigde religieuze migrantenorganisaties raakte betrokken. Van dit alles is de jury zeer onder de indruk.

De grote hoeveelheid activiteiten en ontmoetingen die tot stand worden gebracht tonen aan dat er behoefte bestaat aan een plek als het RTH. Maar GroenLinks ziet in het RTH ook een krachtig statement. Het RTH laat zien dat multicultureel samenleven geen illusie is, maar realiteit. En dat nog wel op een thema, religie, dat het meest gevoelige lijkt van alle maatschappelijke vraagstukken die de afgelopen jaren zo hoog opspelen. Vragen over zingeving, de betekenis van het leven en de vergankelijkheid daarvan, zijn van alle tijden. De zoektocht om een antwoord te vinden op die vragen, houdt mensen over de hele wereld al eeuwen bezig. Dat gegeven, het feit dat mensen op zoek gaan naar de waarheid, vormt een veel krachtigere overeenkomst tussen mensen, dan het feit dat er door de eeuwen heen vele verschillende antwoorden zijn gegeven. Sterker, de behoefte aan het ontwikkelen van een eigen identiteit en cultuur impliceert dat elke beschaving belang hecht aan het formuleren van eigen, unieke en dus afwijkende antwoorden. De dag dat mensen niet meer toegestaan zou worden afwijkende antwoorden te formuleren, zou het einde van de beschaving inluiden.

Voor migranten, afgesneden van de vanzelfsprekende habitus, met gedeelde religie, cultuur, en waarden, is de behoefte aan het ondergaan van religieuze symboliek des te groter. Het gebrek aan maatschappelijke waardering enerzijds, en de druk om op te gaan in de dominante cultuur van de ontvangende samenleving door afstand te nemen van de eigen roots anderzijds, vergroot die behoefte alleen maar. De pijn van migratie valt niet te verminderen door de culturele en religieuze achtergrond te verloochenen. Integendeel. Juist het bieden van een plek aan die identiteit, en de gelegenheid een stuk daarvan door te geven aan de eigen kinderen, maakt het mogelijk open te staan voor de positieve kanten die de ontvangende Nederlandse samenleving te bieden heeft. Zoals een liberale politieke traditie, onderwijskansen voor kinderen, en een relatief hoog niveau van welvaart en zorg.

Zo gezien wordt het initiatief dat het Ronde Tafelhuis is, geschraagd door een bijzondere kijk op samenleven. Zo gezien ook past het initiatief uitstekend binnen de criteria waaraan de Solidariteitsprijs wordt getoetst. Het biedt een plek aan migranten, tegen de verdrukking in, om te mogen zijn wie ze zijn, trots op de eigen religie en cultuur, en tegelijk burger van Tilburg Noord. Het is een structurele voorziening, waar lange jaren van voorbereiding aan vooraf zijn gegaan. Het is een plek die wordt gevormd voor en door de aangesloten groepen, die niet alleen gebruik maken van een aanbod, maar ook zelf activiteiten aanbieden aan anderen. 

Kortom, het Ronde Tafelhuis is een waardig winnaar van de Solidariteitsprijs 2011.