5 vragen en antwoorden over circulaire economie in Tilburg

Tilburg wil in 2045 een circulaire economie hebben. Bas van Weegberg is raadslid voor GroenLinks en beantwoordt vijf vragen over circulaire economie in Tilburg.

Circulaire econowè?

Circulaire economie!

We gebruiken heel veel grondstoffen als samenleving. Daarvan wordt een groot gedeelte niet hergebruikt. In de wereld, in Nederland, in Tilburg. Dat is niet duurzaam. Het is ook niet vol te houden, omdat grondstoffen opraken. Daarom moeten we iets doen.

Nu maken we een product en na gebruik gooien we het weg. Met wat geluk recyclen we. Dat is de lineaire economie: maken, gebruiken, weggooien.

De circulaire economie is anders. Het woord circulair zegt al dat het om een cirkel gaat. Hier gaat het om het behouden van grondstoffen in de productieketen. Zo min mogelijk nieuw materiaal gebruiken en zo min mogelijk verspillen. Maken, gebruiken, recyclen en weer maken. In een cirkel dus!

"GroenLinks wil dat Tilburg hierin voorop loopt. Onze stad kan een vliegwiel zijn voor de circulaire economie."

Waar kan je dan zoal aan denken?

De circulaire economie gaat over alles!

Een voorbeeld is voedsel. Nu wordt heel veel voedsel weggegooid. Da’s sund. We kunnen veel meer doen met voedsel. Een leuk voorbeeld is ZuiderZwam. Dit Tilburgse bedrijf haalt koffiedik op bij restaurants. Op dat koffiedik worden oesterzwammen gekweekt. Van deze oesterzwammen worden kroketten en bitterballen gemaakt, die weer op de kaart komen bij het restaurant. Leuk, lekker én circulair!

Een ander voorbeeld is de bouw. We weten vaak niet wat voor materiaal er precies in een gebouw zit. Denk maar aan beton en staal. Dat maakt hergebruik van dit materiaal lastig. Daarom bestaat er sinds een tijdje een materialenpaspoort. Zoals je met een normaal paspoort kan zien wie je precies voor je hebt, kan je met een materialenpaspoort zien wat voor materiaal er precies in een gebouw zit. Zo wordt hergebruik een stuk makkelijker.

Wat doet de gemeente Tilburg?

De gemeente wil in 2045 een circulaire economie zijn. Dat duurt nog wel even. Toch zit de gemeente niet stil. Ik zal twee voorbeelden geven.

De gemeente Tilburg koopt elk jaar voor bijna 300 miljoen aan producten. De gemeente wil zoveel mogelijk circulaire producten kopen. Daarmee geeft de gemeente een zwengel aan de ontwikkeling naar een circulaire economie. Heel goed!

Ook werkt de gemeente aan MakerSpace. Dat wordt een plek waar mensen die een circulaire onderneming willen starten worden geholpen. Dit komt waarschijnlijk in de Spoorzone.

Wat wil GroenLinks?

GroenLinks ziet dat we naar een circulaire economie toe moeten. Grondstoffen raken op. We kunnen niet anders. Maar het is niet alleen een bedreiging. Deze ontwikkeling is juist ook een kans. Die kans moeten we grijpen in Tilburg.

In de komende jaren zal de omslag naar een circulaire economie steeds sneller gaan. GroenLinks wil dat Tilburg hierin voorop loopt. Onze stad kan een vliegwiel zijn voor de circulaire economie. Dat is goed voor het milieu én levert banen op. Die ambitie mag de gemeente sterker uitspreken.

Een andere wens van GroenLinks gaat over circulaire gebiedsontwikkeling. De gemeente kan eisen stellen aan vergunningen, gronduitgiftes en aanbestedingen. Dat stimuleert bedrijven meer circulair te worden. Ook kan de gemeente een materiaalpaspoort invoeren voor de eigen gemeentelijke gebouwen en voor de inrichting van de openbare ruimte. We zien graag dat de gemeente Tilburg dit gaat doen.

Hoe kan ik zelf bijdragen?

Kijk eens op www.tilburgcirculair.nl. Daar vind je een heleboel bedrijven in Tilburg die op een circulaire manier werken. Door bij deze bedrijven te kopen, versnel je de ontwikkeling naar een circulaire economie. Ook staat er op de website nog veel meer informatie over wat circulair nu precies betekent.

Wil je meer lezen over wat de gemeente doet op dit onderwerp? Check dan de Agenda 2019 Tilburg Circulair.

Heb je een idee hoe we de beweging naar een circulaire economie kunnen versnellen? Mail je idee naar basvanweegberg@raadtilburg.nl. Het mag ook via WhatsApp op 06 40 03 78 54.