Tijdens het debat hebben we aangegeven dat voor GroenLinks 2 dingen voorop staan in het beoordelen van de plannen voor grootschalige opwek van duurzame energie: dat het klimaat hiervan profiteert, en dat onze inwoners profiteren. 

We zijn positief over de plannen en zeer te spreken  over de “K” in de REKS, van klimaat. We zijn de enige regio waar ook klimaatadaptatie en het klimaatbestendig maken van het landschap een nadrukkelijke plek krijgen in de uitwerking van de energiehubs. Hiermee werken we niet alleen aan de energietransitie maar ook aan het essentiële tegengaan van verdroging en herstel van watersystemen, de plannen voor het waterpark in landschapspark Pauwels zijn daar een mooi voorbeeld van. Er wordt zelfs gedacht aan een omgevingsfonds waarbij de revenuen van de energieopwekking ingezet kunnen worden voor het landschap. 

Ook hebben we nogmaals benadrukt sterk te hechten aan sociale participatie. Dat is het principe dat ook inwoners met een smalle beurs in Tilburg en de rest van de regio kunnen gaan profiteren van de energietransitie. Dit is ook ontzettend belangrijk voor het draagvlak onder onze inwoners. Er is aangegeven dat sociale participatie een nadrukkelijk onderdeel wordt in de uitwerking van de energiehubs. We zullen er scherp op toezien dat dit waargemaakt wordt en niet gedurende de rit naar de achtergrond verdwijnt. 

Om de opbrengsten van de energieprojecten zoveel mogelijk ten goede te laten komen aan onze inwoners en aan het landschap, vindt GL het absoluut belangrijk  de energietransitie niet alleen aan de markt over te laten, maar hierin als overheden regie te pakken.  We zien het voorgestelde publiek ontwikkelbedrijf als een belangrijke voorwaarde hiervoor, de plannen hiervoor worden in het najaar uitgewerkt. 

Tot slot is de transportschaarste op het elektriciteitsnetwerk een groot aandachtspunt om alle plannen tijdig uitgevoerd te krijgen (voor 2025). Enexis is aan de slag met de nodige verzwaring en uitbreiding van het netwerk, en hopelijk kan met slim programmeren het netwerk zo optimaal mogelijk benut worden in de tussentijd. 

De plannen moeten nog gestalte gaan krijgen en bij de planvorming en gebiedsontwikkelingen van de verschillende energiehubs blijven we vanuit GroenLinks kritisch volgen dat inwoners goed en tijdig betrokken worden, en dat de  voornemens voor sociale participatie en klimaatadaptatie tot hun recht komen in de praktijk. 

 

Bekijk hier de video van Regio Hart van Brabant voor meer uitleg over de Regionale Energie en Klimaatstrategie Afspelen op YouTube