Mario heeft een groen én sociaal hart. Dat zie je bijvoorbeeld terug in zijn onvermoeibare inzet voor ruimhartige opvang tijdens de vluchtelingencrisis in 2015. En voor de drie stadsregionale parken. Hiermee laat hij letterlijk zijn groene en sociale sporen achter in onze stad!

Mario klimaat

Klimaatadaptatie

Vanaf het begin van zijn wethouderschap heeft Mario klimaatadaptatie consequent op de kaart gezet. Tilburg was daarmee een van eerste gemeenten die hier voortvarend mee aan de slag gingen. Dat is belangrijk, want het klimaat verander sneller dan we verwachtten. En dat zet de leefbaarheid van de stad onder druk.

Er zijn blauwe aders aangelegd die het overtollige regenwater uit de stad naar het buitengebied brengen, zoals naar Moerenburg. Buurten en wijken worden klimaatadaptief ingericht, met groen voor verkoeling en wadi’s voor waterberging. En je hoeft de gemeentepagina in het Stadsnieuws maar open te slaan en je ziet dat er weer een buurt is vergroend. Een beweging die nog altijd in volle gang is, samen met vele partijen in de stad die zich hebben gecommitteerd aan de uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie Koel Tilburg. Met de subsidieregeling voor groene daken zijn tot en met 2020 meer dan 20.000 m2 groene daken aangelegd. Sinds kort is deze regeling uitgebreid om mensen te stimuleren tegels uit hun tuinen te vervangen door groen. Maar liefst 53 schoolpleinen zijn de afgelopen jaren vergroend, waardoor kinderen daar fijn kunnen spelen in het groen. Ook werden in 2020 experimenten in de openbare ruimte uitgevoerd, gericht op een fijnere leefomgeving, met meer groen maar bijvoorbeeld ook met muurschilderingen.

Mario binnenstad

Binnenstad en duurzame mobiliteit

Mario Jacobs was ook wethouder binnenstad. En ook hier wordt steeds meer groen aangelegd waar het maar kan. Door de vele kabels en leidingen in de grond is dat is een uitdagende klus. Toch krijgen 45 straten in het stadshart de komende tijd een groene impuls. Nog voor de zomer starten de werkzaamheden hiervoor al in de Willem II straat. Ook komt er meer groen met het Stadsforum; het toekomstige groene, levendige en autoluwe ontmoetingsplein in het gebied tussen de Paleisring en Schouwburgring. Vorige week werd hiervoor de eerste historische stap gezet met het raadsbesluit over het definitief ontwerp. Vele stappen zullen nog volgen!Bijvoorbeeld met de groene transformatie van het Koningsplein tot Koningswei.

De binnenstad wordt niet alleen groener, maar ook autoluwer. Onlangs is de Nieuwlandstraat afgesloten voor doorgaand verkeer. En om het Stadsforum te realiseren wordt ook daar het verkeer over de Cityring flink teruggedrongen.

Er zijn verschillende snelfietspaden aangelegd of in aanleg vanuit de stad naar omliggende gemeenten. Daarmee wordt het aantrekkelijker voor deze afstanden de (elektrische) fiets te pakken. En het wordt nog aantrekkelijker, omdat de voorrangsregeling wordt aangepast op 23 rotondes binnen de bebouwde kom. Fietsers en voetgangers krijgen voortaan voorrang op het autoverkeer. De eerste aangepaste rontonde in de Dalemdreef is al klaar!

Mario parken

Stadsregionale parken

Dankzij Mario is Tilburg 3 stadsregionale parken rijker: Moerenburg-Koningshoeven, Stadsbos 013 en landschapspark Pauwels. In deze gebieden staan natuur en recreatie voorop, met voor elk park heeft een eigen identiteit. Deze parken vormen groene schakelpunten tussen de omliggende Natura-2000 gebieden en de stad, waar de natuur in doorgetrokken wordt. Je kunt je nu niet meer voorstellen dat Moerenburg ooit was voorzien als woningbouwlocatie! En ook Stadsbos 013 krijgt steeds meer naam.
Om landschapspark Pauwels beter tot zijn recht te laten komen, werken veel verschillende partijen samen aan de verdere ontwikkeling van dit gebied. Hier ligt nog de realisatie van Waterlandschapspark Pauwels in het verschiet, een gebied waar het overtollige regenwater uit de stad wordt opgevangen en het afvalwater uit de stad gezuiverd wordt. Het gebied wordt zo voor de natuur aantrekkelijker; leefgebieden voor amfibieën en vogels worden hiermee vergroot.

Op vele andere plekken wordt de natuur en het leefgebied van soorten versterkt, met meer biodivers groen, poelen en ecologische verbindingszones. Denk bijvoorbeeld aan het project Reeshofweide en Lange Rekken. Er komt nieuwe natuur, de beek krijgt weer een meer natuurlijke vorm, de waterkwaliteit verbetert en obstakels voor vissen worden weggehaald of aangepast. Ook de stadsakker, langs de Reeshofdijk en Zwartvenseweg wordt omgevormd naar een ecologische verbindingszone. Hier gaat de Stadstuinderij aan de slag met GroeiTuin013, samen met vrijwilligers en mensen uit de dagopvang van Stichting Het Werkt. Groen en sociaal komen hier mooi samen.

Ook niet onbelangrijk om te noemen is dat Mario de bomenverordening in zijn periode flink heeft aangescherpt, waardoor er meer bomen worden beschermd tegen willekeurige kap. Afgelopen week werd nog een extra aanscherping doorgevoerd. Op grond van klimaatadaptatie worden nog meer bomen beschermd. En zo zijn er nog talloze andere projecten voor het versterken van de natuur en biodiversiteit in gang gezet door onze wethouder. Deze kun je allemaal vinden in het uitvoeringsplan biodiversiteit.

Mario spreekt

Ruimhartige opvang vluchtelingen

Mario had niet alleen groen en duurzame mobiliteiten zijn portefeuille, maar ook asielbeleid. Tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 heeft hij zich hard gemaakt voor ruimhartige opvang in Tilburg. Er zijn meer dan duizend mensen opgevangen in die tijd, bijvoorbeeld in Sint Jozefzorg. Dat was niet vanzelfsprekend. Er waren mensen die graag een handje hielpen, maar er was ook weerstand in de wijk. Mario heeft dit allemaal in goede banen weten te leiden door vele gesprekken te voeren in de buurt; ook met de grootste tegenstanders. De inzet was en is nog steeds dat mensen zo snel mogelijk aan de slag kunnen met het leren van de taal en met werk. En dat zij zich kunnen vestigen in de regio waar ze zijn opgevangen. Deze werkwijze slaat zo aan dat het zelfs in Den Haag is overgenomen als basis voor het nieuwe inburgeringsbeleid.

“ Er waren mensen die graag een handje hielpen, maar er was ook weerstand in de wijk. Mario heeft dit allemaal in goede banen weten te leiden door vele gesprekken te voeren in de buurt; ook met de grootste tegenstanders. ”

Als wijkwethouder van Tilburg Noord werd Mario enorm gewaardeerd door de manier waarop hij zich heeft ingezet voor deze wijk.

Er zijn nog heel veel meer ontwikkelingen die Mario heeft gerealiseerd of in gang gezet. Het mooie werk op het vlak van klimaatdaptatie zal hij zeker doorzetten bij het Waterschap.

Mario en fractie

Namens de fractie

Mario is in zijn periode als wethouder altijd zichzelf gebleven, altijd even toegankelijk en aanspreekbaar. Niet alleen voor bekenden maar voor iedereen die hem aansprak. Hij vergat nooit de fractie of belanghebbenden te betrekken bij zijn beleid of ontwikkelingen. Zo was hij herkenbaar, duidelijk en stond hij voor zijn acties.

Als fractie waarderen we Mario enorm om zijn visie en tomeloze inzet voor een groene en sociale stad. Tot aan zijn laatste werkdag is hij nog hartstikke druk geweest met bomen planten en organisaties bezoeken. Bij de aankondiging van zijn vertrek moesten we best wel even slikken. Maar we begrijpen volledig dat hij deze mooie kans om bij het Waterschap aan de slag te gaan met beide handen heeft aangegrepen. Zijn gedrevenheid en betrokkenheid bij onze GroenLinkse inzet voor de stad, maar ook zijn humor tijdens de gezellige momenten met bier en bitterballen en tijdens de fractieweekenden zullen ons altijd bijblijven!

Mario bedankt bestuur

Namens het bestuur

Mario kan terugkijken op een zeer vruchtbare periode: natuurlijk op gebied van bomen en ‘groen’, maar vooral ook op mobiliteit, klimaatadaptatie en vluchtelingenbeleid. Tilburgers zullen nog lang de vruchten plukken van het beleid dat hij heeft gerealiseerd of in gang heeft gezet. Zijn memorabele inzet voor de humane opvang van vluchtelingen in 2015 is wat ons betreft één van de vele hoogtepunten van Mario’s inzet. Zijn kenmerkende stijl om in zo’n geval letterlijk het gesprek aan te gaan met wijkbewoners die zich tegen die opvang keerden, soms in felle bewoordingen. Hij zocht hen thuis op. Met Mario’s grote inzet is die opvang van vluchtelingen dan ook uiteindelijk geslaagd. Zijn inzet om statushouders zich te laten vestigen en inbedden in de regio waar ze zijn opgevangen, leidde tot landelijke belangstelling. Onze afdeling is erg trots op zo’n boegbeeld. En omdat wij als Tilburgers kunnen genieten van het groen in de stad, van het snelfietspad naar de Regio en het Stadsbos013, van droge voeten, van een veilige cityring-met-midgetgolf-baan, van het Stadsforum en van de straks-groene-Koningswaai, kunnen wij zeggen: onze Mario laat zijn sporen na!

“ Tilburgers zullen nog lang de vruchten plukken van het beleid dat hij heeft gerealiseerd of in gang heeft gezet. Mario laat zijn sporen na. ”