Het BD kopte afgelopen week: Afval niet scheiden kan boete betekenen in Tilburg. Jammer dat de krant geen aanleiding had om een andere kop boven het artikel te plaatsen. Commissielid Martin de Wolf deed een suggestie: afval scheiden levert geld op in Tilburg. Hieronder lees je het artikel dat zaterdag 6 december 2014 in het Brabants Dagblad is verschenen.

Duurzaam gebruik restafval

De afgelopen tijd is het huishoudelijk afvalbeleid weer op de gemeentelijke politieke agenda komen te staan. Zo diende GroenLinks bij de behandeling van de begroting voor 2015 een motie in, waarin ze het college opriep om onderzoek te doen naar de effecten van (zowel positieve als negatieve) financiële prikkels voor afvalscheiding. Dat is in lijn met de ambities van het college, om in 2018 de hoeveelheid restafval met veertig procent te verminderen. En dat is hard nodig. Momenteel produceert ieder huishouden in Tilburg jaarlijks 457 kilo. Daarvan is méér dan de helft nog restafval. Dat restafval wordt verbrand en levert elektriciteit op. Nuttige toepassing, heet het dan. Moeten we daar blij mee zijn, dat restafval als brandstof nuttig wordt toegepast? Nee! Er zijn veel schonere methodes om elektriciteit te produceren dan door afval te verbranden. En je kunt restafval veel nuttiger gebruiken. In de 250 kilo restafval van ieder Tilburgs huishouden, zit nog voor meer dan 200 kilo aan grondstoffen, zoals papier, glas, kunststoffen en textiel. Door afval beter te sorteren en grondstoffen van elkaar te scheiden, hoeven er minder nieuwe grondstoffen gewonnen te worden. En je draagt bij aan vertraging van uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Dat mag je duurzame ontwikkeling noemen.

Belonen in plaats van beboeten

In het debat over afvalscheiding lijkt iedereen op scherp te staan. Het artikel over de boete voor niet scheiden van afval, leidde tot tientallen reacties op de website van BD, waaronder een groot aantal verontwaardigde reacties. Dat is niet zo vreemd, als je de opvattingen van John List ernaast zet, die laatst zijn boek ‘Alles is economie’ in Nederland publiceerde. Volgens List kunnen negatieve financiële prikkels (zoals boetes), mensen er juist van weerhouden om bepaald gedrag te vertonen. Natuurlijk zijn mensen niet blij met boetes. Dat zou wellicht een reden kunnen zijn voor het feit dat ook de Tilburgse VVD zo negatief reageerde op de motie om financiële prikkels voor afvalscheiding te onderzoeken. Maar is de VVD ook tegen een beloningssysteem? Financiële prikkels voor afvalscheiding betekent natuurlijk nog niet, dat elke kilo restafval gewogen en afgerekend wordt (de negatieve prikkel: hoe meer restafval, hoe hoger je rekening). Een mooiere optie is, dat de afvalstoffenheffing die je betaalt, naar beneden wordt bijgesteld als je afval goed sorteert. Belonen in plaats van beboeten: wie is daar op tegen?