In de beantwoording van de eerder gestelde vragen wordt er ook op gewezen dat veel minima onvoldoende kansen op kostenbesparingen grijpen. De suggestie wordt gedaan dat wanneer minima ondersteuning krijgen om te kijken naar een goedkoper telefoon- of energieabonnement, ook de keuze voor de meest passende (zorg)verzekering kan meegenomen worden. Dat lijkt ons een goed idee. Uit de praktijk blijkt dat het wel eens voorkomt dat ondersteuners van minima standaard het zwaarste pakket aanbevelen/afsluiten voor hun cliënten. We hebben er natuurlijk geen zicht op in hoeverre dat terecht is, maar meekijken wat het beste bij iemand past, lijkt ons zeker zinvol.

Verder hebben we nog enkele aanvullende vragen bij de raadsbrief:

  1. In deze verkenning is alleen gekeken naar alternatieven in de vorm van zorgverzekeringen. Graag willen we een bredere verkenning naar initiatieven die voorkomen dat kwetsbare inwoners zorg gaan mijden. Hoe deden we dat bijvoorbeeld eerder in Tilburg, vóór de komst van de CZM? (Zijn eerdere rijksregelingen zoals de WTCG en de CER of afgeleiden ervan de moeite waard om terug te halen? Kwijtschelden van eigen risico?) Welke aanpakken blijken in andere gemeenten succesvol? Welke voor- en nadelen kunnen andere aanpakken hebben? Kunnen ze een waardevolle toevoeging zijn? Is het college bereid dit verder te verkennen? 
  2. Op https://www.zorgwijzer.nl/faq/laag-inkomen kunnen inwoners een overzicht vinden van tegemoetkomingen in relatie tot zorgkosten. In hoeverre zijn al deze mogelijkheden ook in Tilburg beschikbaar en worden ze actief bekend gemaakt aan de doelgroep?
  3. In hoeverre zijn collectieve zorgverzekeringen te vergelijken met reguliere zorgverzekeringen op vergelijkingssites zoals Independer? Zou dat een interessante toevoeging kunnen zijn, zodat inwoners een goed geïnformeerde keuze kunnen maken? 
  4. Bij optie drie in de raadsbrief wordt genoemd dat in het noorden voorbeelden zijn van verzekeraars die helemaal gestopt zijn met het aanbieden van een CZM. In hoeverre is er een risico dat dat ook met CZ en/of VGZ gebeurt en zijn we dan voorbereid op alternatieven?
  5. De raadsbrief sluit af met de woorden dat we allemaal baat hebben bij een lagere behoefte aan zorg. De gemeente werkt daarom ook samen met de verzekeraars aan maatregelen om de gezondheid van onze inwoners te behouden en te verbeteren. Dat juichen we natuurlijk van harte toe. Aan welke initiatieven werken zorgverzekeraars mee en op welke manier? 

Binnen vier weken komt het college met antwoorden op de vragen.