Een van de aanleidingen van het stellen van de artikel 40 vragen was het rapport van Climate Adaption Services in samenwerking met Deloitte. In dit onderzoek waarbij er gekeken werd naar meer dan drie miljard vierkante meter tuinen in kaart gebracht, waarbij Tilburg onder gemiddeld scoorde. Ondanks de initiatieven van Gemeente Tilburg om de vergroening te stimuleren, kon er op het vlak van particuliere vergroening nog veel behaald worden. Ook tijdens het vragenhalfuurtje schonk Kostermans al aandacht aan deze kwestie: "In Tilburg ligt het groenaandeel in tuinen ruim onder het landelijke gemiddelde en dat terwijl er best veel acties zijn in Tilburg om mensen te stimuleren tot vergroening. Met dit onderzoek kunnen we mensen nog veel gerichter verleiden hun tuin te vergroenen. Dat kan ook zorgen voor temperatuurdaling. Dat kunnen we goed gebruiken in die hete zomers.
De vragen die Evelien Kostermans eind november 2020 indiende zijn inmiddels beantwoord door het college.
Vraag 1
Is het college het met GroenLinks eens dat er nog een flinke opgave ligt voor de klimaat-adaptieve inrichting van particuliere tuinen? In hoeverre lukt het tot nu toe met bestaande maatregelen inwoners hiertoe te stimuleren?
Antwoord 1
Het college is het eens met de opmerking dat er een flinke opgave ligt voor klimaatadaptieve inrichting van tuinen. De huidige maatregelen werpen zijn vruchten af, er zijn de afgelopen jaren ruim 800 geveltuinjes aangelegd, 22.820 m² extra groen op daken aangelegd en in het kader van het burgerinitiatief Blauwe Tuinen met steun van de gemeente 1000 regentonnen geleverd en aangesloten. Ook zijn in Tilburg, als een van de eerste gemeenten in het land, in samenwerking met de Tuinbranche en Interpolis twee klimaatpleinen bij tuincentra geopend waar consumenten tips en ideeën kunnen opdoen en workshops volgen hoe hun tuin klimaatadaptief te maken.
Vraag 2
Kan het college aangeven of en in hoeverre het mogelijk is bestaande regelingen (zoals voor groene daken en gevelgroen) ook in te zetten voor het stimuleren van groene tuinen, gezien dergelijke regelingen sterk motiverend blijken te werken?
Antwoord 2
Het college werkt aan een voorstel om de subsidieregeling voor groene daken en groene gevels te verlengen en uit te breiden met een regeling die gericht is op het afkoppelen van regenwater en het ontharden van tuinen. De verwachting is dat de regeling 1 maart 2021 effectief zal zijn.