Vakbond FNV hoorde in juni al signalen over misstanden in het bedrijf waarbij medewerkers maandenlang zes dagen per week ingeroosterd en lange diensten moeten werken. Afgelopen oktober kwamen meer problemen aan het licht, waaronder gesjoemel met pauzetijden. 

De fracties van GroenLinks, PvdA, SP en ONS Tilburg zijn bezorgd over deze ontwikkelingen. Het is ronduit beschamend dat dit soort praktijken bij een Tilburgs bedrijf voorkomen. Misstanden op de arbeidsmarkt moeten worden aangepakt, want iedere Tilburger heeft het recht om onder veilige en fatsoenlijke omstandigheden te werken.

  1. Wat is het oordeel van het college over de arbeidsomstandigheden die door werknemers van GXO worden aangekaart?
  2. Bent u in gesprek gegaan met distributiecentrum GXO? Met welke boodschap bent u dat gesprek ingegaan?
  3. Wanneer u nog niet een dergelijk gesprek heeft gevoerd, bent u dan bereid om dit gesprek te organiseren? Met welke boodschap gaat u dit gesprek in?
  4. Bent u bereid om een melding te maken van de misstanden bij de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid? Zo nee, waarom niet?
  5. Welke middelen of sancties kan de gemeente Tilburg inzetten om deze praktijken ongedaan te maken en de arbeidsomstandigheden bij GXO te verbeteren? Welke bent u bereid te nemen?
  6. Wat doet de gemeente Tilburg om veilige en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden te waarborgen bij Tilburgse bedrijven?
  7. Wat kan de gemeente Tilburg extra doen om veilige en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden te bevorderen en bewerkstelligen?

FNV: 'Misstanden in Tilburgs bedrijf moeten worden aangepakt' - Omroep Brabant