Artikel door Carin van Voorst & Hetty de Wilde

Wat is armoede? De beelden van Afrika van kinderen met bolle buikjes en vliegen op hun ogen? Armoede in Nederland dan? Nee, dat bestaat niet. Dacht je ….

 

Je had een goede baan maar het bedrijf ging failliet en plotseling sta je op straat. Je solliciteert volop maar ze hebben jou niet meer nodig; je bent te oud en te duur. Je had net een lening afgesloten voor een mooie tv en die telefoon die je al zolang wilde hebben. De mensen in je omgeving zien jouw problemen niet. Zij kijken door het raam en zien de tv staan en ze weten dat je die dure telefoon hebt. Dan wordt het steeds moeilijker. Je brengt je kind naar school en gaat daarna vliegensvlug naar huis. Geen koffie meer drinken met de anderen want dat kun je niet meer betalen. Je blijft steeds vaker binnen. Je kind gaat niet meer bij vriendjes spelen en verjaardagspartijtjes worden overgeslagen. Uiteindelijk meldt je je kind ziek. De brieven die op de deurmat vallen, open je niet meer. Deurwaarders staan op de stoep en je verschuilt je in je eigen huis.

Wanneer anderen merken dat het niet goed gaat, zijn er die zeggen: ‘eigen schuld dikke bult’. Die je verwijten je een dure tv en telefoon te hebben gekocht. Zij begrijpen niet dat het toen gewoon kon. Gelukkig wordt ik door anderen geholpen. Zij wijzen mij de weg naar hulpbiedende instanties. Mij wordt verteld dat ik naar de voedselbank en naar de broodpater mag gaan. Het kind kan niet de dupe worden van de situatie, daarom dwing ik me om over mijn schaamte heen te stappen. Ik ben angstig en nerveus. Wie komen daar? Wie zal mij herkennen? Ik waag toch de stap. Ik kijk eerst goed rond en zie tot mijn verbazing bekenden staan. Dus …ik ben niet de enige. Het zijn er vele met mij. Pater Gerrit Poels gaat met me in gesprek en legt uit dat er honderden mensen hem om hulp vragen. Wat ben ik blij met deze steun. Over een poos zal het zeker beter gaan en ik vind nu troost bij mensen die anderen willen helpen zonder hen te veroordelen.