Als je nu het stadhuis binnenkomt ontkom je niet aan de tekst: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. Een duidelijke boodschap om ook te lezen waar wij als Gemeente Tilburg voor staan. Het gaat om het signaal dat we als gemeente afgeven in de huidige tijd van verdeeldheid en conflicten en dat we als gemeente staan voor alle Tilburgers.
Wat meer context bij dit verhaal: Exact een jaar geleden stelde ik de vragen aan het college over de mogelijkheden om de tekst van het artikel 1 van de grondwet op een prominente plek in de gemeente af te beelden.
Ik gebruikte de motie van 50plus en o.a GroenLinks uit 2020 als aanknopingspunt. Die motie riep het college op om: “Fysieke uitingen van artikel 1 van de Grondwet zichtbaar te maken in de stad, bijvoorbeeld door middel van een muurschildering of street-art, in het nieuw te openen stadskantoor en/of de openbare ruimte”. Hierom is er inmiddels aan de Noordhoekring een prachtige muurschildering van Hedy Tjin te zien die dezelfde boodschap uitdraagt.
In de uitvoeringsbrief van het college in 2023 werd duidelijk dat de muurschildering in de planning was, maar er werd niets over het afbeelden van artikel 1 in het stadhuis gezegd. Ook liet de formulering van de eerdere motie nog veel ruimte open voor de uitvoering. Allebei gebouwen (stadhuis en stadswinkel) waren net opgeleverd en ze waren architectonisch klaar en ingericht volgens de burgemeester.
De burgemeester toonde zich gelukkig bereid om te onderzoeken of er een plek zou zijn in het stadhuis om ook binnen de muren van het stadhuis de boodschap van Artikel 1 uit te dragen. De burgemeester erkende de noodzaak en dacht met ons mee. De afspraak was dat de realisatie binnen 2 maanden zou gebeuren maar zoals vaak in de politiek en ambtenarij lopen zaken uit.
Het belangrijkste was om geregeld naar de stand van zaken te vragen bij de burgemeester om zo druk te houden op de uitvoering. Ik ben zelf een aantal keer het stadhuis en de stadswinkel ingelopen om te kijken of een mooie plek zou zijn voor de tekst waarna ik de burgemeester belde om te vragen hoe ver we zijn.
Heel toepasselijk wordt op 16 december de anti-discriminatie agenda gepresenteerd aan de raad. Het initiatief van GroenLinks om werk te maken van antidiscriminatie beleid, daar sluit dit kleine fysieke toevoeging heel mooi aan. De tekst van Artikel 1 is te lezen op de pilaren bij binnenkomt vast het Stadhuis en de Stadswinkel.