In april 2008 is deze nieuwe coalitie aan de slag gegaan en heeft ,wat GroenLinks Tilburg betreft gelukkig, geen grote ombuigingen van het beleid ingevoerd. De begroting voor 2009 is daar een vertaling van. De fractie complimenteert het college met deze begroting die het voorgestelde nieuwe beleid van de coalitie faciliteert, sluitend is voor de komende jaren en wat GroenLinks betreft de juiste ambitie uitstraalt.

Het College geeft aan dat er voor een aantal programma’s op lange termijn geen financiën zijn gereserveerd. Het is aan de raad en een nieuw college dat na 2010 aantreedt hierop visie te ontwikkelen en een nieuw meerjarenperspectief te bieden. De lastenstijging van 5% voor de bevolking is acceptabel. Als stad hebben we de nodige ambities en er worden voldoende activiteiten georganiseerd waar iedereen plezier van heeft. Het is natuurlijk wel nodig om de juiste balans te blijven zoeken tussen lastenstijgingen en ambities, ook voor de lange termijn.

In zijn algemeenheid is de presentatie van de begroting voor 2009 alweer inzichtelijker dan eerdere jaren. Maar GroenLinks heeft wel suggesties voor verbetering voor wat betreft de doelen en de samenhang. Wat is de samenhang tussen de diverse grote en kleinere ontwikkelingen waarmee we gestart zijn en welke bijdragen leveren die ontwikkelingen aan welke programma’s? Ook wat betreft die laatste vraag ziet de fractie hierover nog te weinig terug. In de begroting en in de onderliggende programma’s. De GroenLinks-fractie heeft de indruk dat er veel activiteiten worden geïnitieerd door zowel de stad als door de diverse collegeleden en dat er niet altijd even duidelijk is welke bijdrage aan welk programma dit voorstel levert. Voor de gemeenteraad is dit lastig sturen en controleren, één van de belangrijkste taken. GroenLinks roept op hieraan verder te werken en is bereid mee te denken over hoe het nog beter kan.

Sociale aspecten
GroenLinks doelt bij het verder ontwikkelen van een visie niet alleen op de fysieke ontwikkelingen , op de inrichting van onze stad, maar ook op de sociale aspecten. In de begroting ziet de fractie investeringen terug die bij de ambities passen op het gebied van sociaal beleid in deze stad. Zo is er komende jaren geld om het armoedebeleid verder uit te voeren en is er gereserveerd voor de WMO. Of dit voldoende is, zeker ook gezien de ontwikkelingen rondom de AWBZ is onzeker maar voor dit moment kan GroenLinks instemmen met het collegevoorstel hierover. De voorlopige voortzetting van het beleid "Allemaal Tilburgers" is goed voor de stad, na de evaluatie van 2008 zal de raad met een nieuwe visie moeten komen op hoe we verder vorm geven aan het integratiebeleid. Een duidelijke relatie met emancipatie en participatie ligt voor de hand. Hierop vooruitlopend stelt GroenLinks voor een Vadercentrum voor Tilburg te faciliteren. Een initiatief waar verschillende programma’s samen komen en dat een goede bijdrage kan leveren aan de integratie-, emancipatie- en participatiedoelstellingen zoals de raad die heeft geformuleerd in bijbehorende programma’s.

De bezuiniging op de WWB stelt de stad voor grote opgaven. Vooruitlopend hierop stelt het college een aantal ombuigingen voor waar GroenLinks voor 2009 mee kan leven. Zo heeft de fractie in mei van dit jaar gepleit voor voortzetting van de sociale activering en is de fractie blij dat hieraan gehoor wordt gegeven. Het college stelt hiervoor een ombuiging in bekostiging voor; meer uit programma zorg en welzijn. Gezien de afstand tot de arbeidsmarkt van de mensen die aan deze programma’s deelnemen is dat een logische. GroenLinks kijkt uit naar de nieuwe visie op het gehele traject van arbeidsmarkt en re-integratiebeleid en vraagt het College de raad hierbij in een vroeg stadium te betrekken.

Jongeren
De toekomst zijn de kinderen en jongeren uit onze stad. Met een groot deel daarvan gaat het prima, maar voor een klein deel met problemen maakt de gemeente volgens GroenLinks te veel beleid. Terecht, maar wat GroenLinks betreft is een frisse nieuwe visie op het jeugdbeleid van de toekomst nodig en verdient dit beleidsterrein meer visie en samenhang dan nu in deze begroting terug is te zien. Jeugdbeleid is meer dan jeugdcriminaliteit en jeugdzorg, jeugdbeleid is ook positieve aandacht voor spelen, voor bewegen , voor positieve aspecten én beeldvorming.

Zeer tevreden is de fractie met de invulling van de duurzaamheidsimpuls die een meerderheid van deze raad heeft ingezet bij de begroting van 2008. Wat Groenlinks betreft leidt dit tot de gewenste resultaten (die overigens best beter kunnen worden omschreven!) en gaat hier mee door in het belang van de stad. Tilburg kan zijn plaats als meest duurzame stad van Nederland veel beter uitnutten dan we nu doen.

Luchtkwaliteit
GroenLinks vindt dat het College zich meer zorgen moet maken over de hardnekkige overschrijdingen van de normen voor luchtkwaliteit op de ringbanen. De milieuzonering is een oplossing voor een deel van het probleem, meer maatregelen zijn nodig en we gaan ervan uit dat de door de gemeente ingezette maatregelen tot resultaat leiden.

Wat betreft de fietsplannen en fietspaden. Plannen zijn omgezet in concrete activiteiten en de raad monitort met dit college het beleid om te komen tot de doelstelling van de toename van aantal fietsers. Met aantreden van dit nieuwe college is er nog maar 1 wethouder die met de auto komt. Dit is wel een benzineslurpende SUV, dus is de vraag of de rest dat compenseert….

Bomennota
Zeer ontevreden is GroenLinks over de bezuiniging op het onderhoud van bomen. Vorig jaar zijn in de bomennota harde afspraken gemaakt over het onderhoud en er was zelfs een meerderheid in de raad die de wethouder heeft gevraagd om een intensivering hiervan. Daar kan niet na een half jaar alweer aan getornd worden. Hier moet geld bij, anders neemt de Raad zichzelf en de burgers van Tilburg niet serieus.

Voor GroenLinks blijft participatie één van de belangrijkste pijlers bij alle beleid. Met of zonder betaald werk is het meedoen in deze samenleving dé oplossing voor armoede, voor eenzaamheid en voor uitsluiting. Het helpt tegen afnemend zelfvertrouwen en blijkt dat meedoen, bijvoorbeeld als vrijwilliger in een organisatie, er ook voor zorg draagt dat mensen meer vertrouwen in zichzelf hebben en in de samenleving algemeen. Meedoen is goed om beter te kunnen opvoeden van kinderen en bij een gezondere leefstijl. Voor sommige doelgroepen waaronder chronisch psychiatrische patiënten of mensen met verslavingen is meedoen niet vanzelfsprekend. Deze groep is nauwelijks in beeld bij beleid en moet wat GroenLinks betreft in beeld worden gebracht. Niet door het lezen van rapporten over deze groep in zijn algemeenheid, maar concreet in wijken waar al ketens bestaan om aan opsporing te doen, door mensen te bezoeken en ze te bevragen over hun situatie.

Om mensen bij dat meedoen te faciliteren bestaan er meerdere initiatievenbudgetten waarvan maar zeer weinigen op de hoogte zijn. GroenLinks wil dat het College inzichtelijk maakt welke initiatievenbudgetten er zijn , voor wie ze bedoelt zijn en hoe mensen er een beroep op kunnen doen.

Ten slotte
Een nieuw college in een nieuwe coalitie brengt nieuwe visies en inzichten mee. GroenLinks staat daarvoor open en is bereid met open vizier discussies aan te gaan over de ruimtelijke fysieke en sociale ontwikkeling van onze stad en over de kosten die we daarvoor op kunnen brengen. De fractie roept het college op de raad meer en vaker te betrekken bij die visievormingen die nodig zijn om kaders te kunnen stellen en de raad niet te confronteren met uitvoering van beleid als er geen weg meer terug is.

Wat GL betreft geven behaalde resultaten uit het verleden wél een garantie voor de toekomst. GroenLinks is een partij van de toekomst, wij kijken verder dan onze neuzen lang zijn en willen progressie, vooruitgang met voldoende aandacht voor de menselijke maat, voor groen als belangrijke economische en sociale kwaliteit en natuurlijk met oog voor de generaties die na ons komen. Vooruitgang is wat GroenLinks betreft geen doel, maar een middel, een middel om meer mensen in gelijkwaardiger situaties te faciliteren bij wonen, werken en welzijn in Tilburg en soms ook een beetje daarbuiten.

Begroting
Groenlinks is blij met een begroting , die sluitend is voor dit en komende jaren, waarin de ambities van dit college en het vorige helder in terug te vinden zijn. Dit zijn ambities die gebaseerd zijn op de visie dat de stad zich in balans verder moet ontwikkelen. Gericht op kansen bieden en op participatie en dan ook nog duurzaam, rekening houdend met deze en komende generaties.

In deze begroting kunnen we dankzij een positief financieel beeld voldoende middelen beschikbaar stellen om zowel economische als ruimtelijke als sociale ontwikkelingen verder te helpen. Soms doet de gemeente dat zelf, maar steeds vaker stimuleren en faciliteren we mensen uit de stad dit te doen. Een ontwikkeling die GroenLinks toejuicht, maar die ook nieuwe vragen oproept. 2009 is een mooi jaar om deze visie verder uit te werken. Wat GroenLinks betreft doen raad én college dat samen.

Het cultuurbeleid ligt op schema. GroenLinks vindt het belangrijk dat het aantal ateliers verder wordt uitgebreid en zal de plannen voor ontwikkeling van het veemarktkwartier en de spoorzone van harte ondersteunen. De nationale en internationale uitstraling die Tilburg als stad steeds meer heeft is goed, er is een aanbod voor verschillende doelgroepen, er is een continue ontwikkeling in (nieuw) aanbod en het streven ernaar dit zo te houden.

Algemeen: hoewel de begroting steeds beter leesbaar wordt en duidelijker inzicht geeft in de programma’s, de doelen en de middelen zijn we er nog niet. In de meeste programma’s zijn de doelen en de activiteiten nog niet zo heel helder. Neem het programma onderwijs en jeugd: GroenLinks heeft zijn eigen doelen: toename van maatschappelijke participatie, verminderen van schooluitval en verminderen van jeugdcriminaliteit. Door landelijk beleid worden we opgezadeld met zaken als het centrum voor jeugd en gezin en een papieren tijger als de lokaal educatieve agenda. Dat is niet erg als het lukt deze instrumenten in te zetten om doelen te bereiken of om gedwongen door ontwikkelingen doelen bij te stellen. Wat GroenLinks betreft zijn we er voor wat betreft dit programma nog niet in geslaagd deze zaken met elkaar te verbinden. De fractie wil bij dit programma helder zien welke doelen de gemeente stelt (gebaseerd op welke kaders) en welke instrumenten we daarvoor inzetten onder welke voorwaarden en tegen welke prijs.

Moties & Amendementen
Hoewel GroenLinks goeddeels tevreden is met de opgestelde begroting, heeft de fractie, in samenwerking met collega-fracties enkele amendementen ingediend:

Motie Kwetsbare burgers
GroenLinks, PVDA, CDA en Lijst Smolders pleiten ervoor het begrip 'kwetsbare burgers' Vanwege de overlappingen bij deze mensen onderling – en vaak ook nog binnen één huishouden, beter in beeld te brengen en hiervoor samenwerking te zoeken met instellingen als GGZ en RiBW.

Motie Homo- en emancipatiebeleid
GroenLinks, VVD en SP dragen het College op het homo-emancipatiebeleid gedeeltelijk in overleg met en door het COC uit te laten voeren in samenwerking en afstemming met de andere betrokkenen. Hen hiervoor de noodzakelijke middelen toe te kennen uit dit beleid en bij de Rijksoverheid een verzoek te doen om extra gelden om de twee organisaties van voldoende middelen te kunnen voorzien.

Amendement Gypsy-festival
GroenLinks en PvdA vragen het College het voor Nederland unieke Gipsyfestival dat uitstraling heeft tot ver over de landsgrenzen en een bijzonder positieve bijdrage levert aan de (inter)nationale culturele herkenbaarheid van onze stad, alsnog de gevraagde €25.000 toe te kennen.

Amendement Niet bezuinigen op onderhoud bomen en groen
GroenLinks, PvdA, SP, CDA, Algemeen Belang en TVP pleiten ervoor de voorgestelde bezuinigingen (verlagen inspectie – en snoeifrequentie bomen ad € 70.000,- èn verlagen kwaliteitsniveau groenonderhoud ad € 60.000,-), ongedaan te maken.

Amendement Vadercentrum
GroenLinks, PvdA, SP en ALgemeen Belang vragen het college het initiatief van het vadercentrum structureel te ondersteunen voor een periode van minimaal 3 jaar met minimaal 50.000 euro jaarlijks en met de uitvoerende instelling(en) afspraken maakt over resultaten en evaluatie.

De volledige tekst van moties en amendementen kunt u hieronder downloaden.