GroenLinks-raadslid Paulus Oerlemans bezocht zaterdag 8 september vanwege hun 70 jarig bestaan de KNNV afd. Tilburg (Kon. Ned. Natuurhistorische Vereniging) in Moerenburg. De club telt zo'n 300 hobbyisten, maar die zijn wel zéér deskundig en zo mogelijk nòg nauwkeurig. Alles wat groeit, vliegt, kruipt en zwemt in midden-Brabant willen ze in beeld brengen, bestuderen, beleven en beschermen. Die 300 mensen zijn in 8 werkgroepen actief; paddestoelen, mossen, wilde planten, insecten, vogels, de Regte Hei, de Kaaistoep en de werkgroep stadsnatuur.

De club viert haar 70e verjaardag met een natuurstudie in het weekend. In 24 uur willen ze minstens 777 soorten dieren en planten in Moerenburg 'determineren'. Ook Paulus is zaterdagavond in het donker meegelopen om te kijken (maar vooral te luisteren) naar o.a. de vele soorten muggen, sluipwespen, uilen en vleermuizen die in en rond Moerenburg leven. Maar minstens zo interessant was de lezing van Tilburgse bioloog Henk Moller Pillot over de noodzaak van biodiversiteit. Nee... een àndere Henk dus. Is Henk een populaire naam onder Tilburgse biologen?

Biodiversiteit

De bioloog hield een interessant verhaal over de noodzaak van biodiversiteit (soortenrijkdom). Met als voorbeeld de sluipwesp maakte hij duidelijk hoeveel verschillende soorten er zijn met ieder hun eigen specialismen, eetgewoontes, gebruiken en andere gewoontes. Er schijnen alleen al zo'n 500 soorten sluipwespen te zijn... Henk de bioloog haalde ook een filosoof aan die al lang geleden de noodzaak en wenselijkheid van verscheidenheid had verkondigd. Verscheidenheid en verschillen maken een soort juist sterk. Allemaal hetzelfde maakt kwetsbaar en dat is levensgevaarlijk (denk ook maar aan de vele ziektes de afgelopen jaren in de bio-industrie). Verscheidenheid (verschillen dus) maakt het systeem juist sterker. Ik, en ws. ook jij als lezer, had meteen door dat het verhaal van de filosoof niet over de sluipwesp ging, maar over mensen. Maar óók voor sluipwespen, vleermuizen en vlinders en lieveheersbeestjes geldt het, een grotere biodiversiteit is beter voor hèn en voor ons allemaal!

 

Na dit nadenkertje gingen we met een méér dan enthousiaste vleermuis-liefhebber (ik noem hem Batman) op stap. Het was al donker, maar Batman had een ingenieus apparaatje waarmee hij het geluid van vleermuizen hoorbaar kon maken voor mensen. Minstens 3 soorten vleermuizen heb ik zelf kunnen onderscheiden. Geholpen door Batman hoorde ook ik het verschil tussen de vleermuis-geluiden. Ik hoorde een spetterende frietpan, natte scheten, en het 'droge' geluid van de ruige vleermuis. We hoorden en soms zagen, de watervleermuis, de grootoorvleermuis, de franjestaart en de 'gewone' dwergvleermuis. Oké, ik heb nog niet onthouden welk geluid bij welke vleermuis hoort, maar ik denk dat ook andere Tilburgers verbaasd zullen zijn over wat er allemaal in Tilburg leeft, groeit en bloeit. Die àndere bioloog Henk heeft daar ook al een werkelijk schitterend boek over gemaakt; 'Tilburg, daar leeft meer dan je denkt'; ik raad dat boek aan!

De moeite waard

Belangrijkste wat ik aan deze avond over heb gehouden is een bevestiging van de gedachte dat gebieden zoals Moerenburg zéér de moeite waard zijn. Het is onmogelijk om in een moderne, zich ontwikkelende stad iedere boom, plant of dier te beschermen. Juist dat maakt het méér dan noodzakelijk om dan gebieden aan te wijzen zoals Moerenburg waar we er nu eens voor kiezen om juist daar wèl de natuur de rust te gunnen om gewoon zichzelf te zijn. Hier krijgt de natuur nu eens prioriteit boven andere functies. En juist ook voor de Tilburgse mens die in de grote stad leeft is zo'n stukje natuur een zeer welkome variatie op de drukte.

 

Teruggrijpend naar de krant afgelopen week over illegale bouwwerken in Moerenburg kan ik dan ook erg duidelijk zijn. Bestemmingsplan of niet, de gemeente weet exact waar we met Moerenburg heen willen. Moerenburg is een ander gebied dan de rest van het buitengebied van Tilburg. In Moerenburg willen we o.a. natuurontwikkeling, daar is geen twijfel over mogelijk. Ik zal daarom het college vragen ons snel inzicht te geven in de voortgang van de natuurontwikkeling in Moerenburg. Daarnaast ga ik (samen met andere partijen) het college vragen (indien nodig via een initiatiefvoorstel) wèl meer aandacht te besteden aan het voorkomen van ongewenste en illegale bouwwerken in Moerenburg. De Moerenburgse vleermuizen, uilen, sluipwespen, knotwilgen, libellen, waterjuffers, vlinders, paddestoelen, mossen en wilde planten hebben het al zwaar genoeg.

Milieu-wethouder

Goed dat er zo'n club is als de KNNV, die stadse jongens zoals ik, ook eens met de neus op de kriebelige feiten drukt. Maar zonder gekheid; ook milieu-wethouder Moorman was aanwezig. Zij verwoordde zo ongeveer ook mijn ervaring. Onze Batman en bioloog Henk lijken geobsedeerd te worden door het platte dertienstippelige bleke lieverheersbeestje of de zoveelste ondersoort van de sluipwesp of vleermuis. Zó bevlogen raak ik niet, maar voor mij is Moerenburg een prachtig gebied waar we er nog te weinig van over hebben in / rond de stad. Een gebied waarin juist stadse mensen op een avond of in het weekend door kunnen fietsen of wandelen en ondertussen uitrusten en genieten van alles wat er groeit, bloeit en kriebelt.

Als wij er met onze vingers maar niet te veel aan willen komen en niet alles volbouwen, komt het helemaal goed met Moerenburg. Waakzaamheid blijft geboden, want er zijn ook bijv. VVD’ers die er een ‘huisje met een tuintje’ in willen bouwen. GroenLinks gaat vol voor natuurontwikkeling in Moerenburg.