Maandag 12 april gaf een meerderheid van de politieke partijen in de commissie fysiek het groene licht voor de sloop-en renovatieplannen voor het westelijke deel (tussen spoor, Ringbaan West en Kwaadeindstraat) van de Bouwmeesterbuurt.

GroenLinks ondersteunde de wens van de bewonerscommissie om in te stemmen met de plannen van woningbouwcorporatie TBV. In een de commissievergadering van 17
januari over de plannen waren we kritisch over de plannen vanwege de aantallen te slopen woningen in relatie tot de nieuw te bouwen woningen en vanwege de verhouding koop-huur. Het uitgangspunt ‘bouwen voor de buurt’’ ging in dit plan nauwelijks op.

De raad stuurde Wethouder Hamming terug naar de woningbouwcorporatie met het verzoek nog eens naar de plannen te kijken.

In het aangepaste plan is iets gedaan aan de verhouding huur-koop zodat meer huidige bewoners in staat zullen zijn terug te keren naar de wijk. Het is niet wenselijk nieuwe
plannen te maken. De stedenbouwkundige mogelijkheden zijn niet groot vanwege de nabijheid van het spoor en de Ringbaan en bovendien zou dit opnieuw tot ernstige vertraging leiden het geen veel bewoners onwenselijk vinden.

Al vanaf 1998 is er een bewonerscommissie samen met de TBV actief in het meedenken over de transformatie van deze buurt. Veel van de woningen zijn slecht (mede
door het slechte onderhoud) en in elk geval erg klein en zonder passende voorzieningen.

Deze commissie is blij met het besluit. Nu kunnen we eindelijk verder. Een grote groep bewoners uit de wijk is pas sinds kort actief betrokken bij de plannen en is tegen de
sloop. Een aantal van hen woont in relatief goede huizen die toch worden gesloopt vanwege de gevolgen voor de externe veiligheid van de nieuwe plannen (spoor).

GroenLinks heeft de wethouder gevraagd erop toe te zien dat er een onafhankelijke klankbordgroep komt die het proces mede stuurt en bewaakt.