Het bestaande systeem van de verzorgingsstaat is niet alleen vastgeroest en onbetaalbaar geworden, maar sluit ook veel mensen uit. GroenLinks wil het huidige systeem dan ook drastisch hervormen. Maar niet op de manier zoals nu gebeurt: kille saneringen. Op 15 november 2011 verzamelden zo'n 50 GroenLinksers en niet-GroenLinksers zich in Boulevard café om bouwstenen te verzamelen voor een nieuwe sociaal-economische agenda.

GroenLinks wil een solidaire maatschappij die mensen bestaanszekerheid biedt. Het bestaande systeem van de verzorgingsstaat is niet alleen vastgeroest en onbetaalbaar geworden, maar sluit ook veel mensen uit. GroenLinks wil het huidige systeem dan ook drastisch hervormen. Over hoe dat moet lopen, ook binnen GroenLinks, de meningen uiteen.

De Helling
Het wetenschappelijk bureau van GroenLinks (Bureau De Helling) heeft net een boek uitgebracht met als titel 'Vrijzinnig paternalisme'. Hierin schrijven Femke Roosma en Dick Pels het hoofdstuk 'Werk, sociale zekerheid en het goede leven'. Femke is duo-raadslid in Amsterdam en werkt als promovenda aan de UvT aan een sociologisch onderzoek naar de verzorgingsstaat in Europees perspectief. Dick Pels is socioloog, publicist en directeur van Bureau De Helling. Zij openden het politiek café op 15 november 2011 met een betoog voor onder meer een basis-inkomen voor iedereen.

Drie bekende GroenLinksers werd om een reactie gevraagd. Roel van Gurp (ex-wethouder) gaf aan blij verrast te zijn maar de consequenties van een basisinkomen niet te kunnen overzien.  Gon Mevis (ex-wethouder) ziet wrijvingen tussen de collectiviteit en de geindividualiseerde samenleving. Ook vreest hij dat het basisinkomen de nieuwe armoedeval wordt. Kansarme mensen krijgen dan een basisinkomen, maar er is geen activeringsbeleid meer of extra ondersteunende maatregelen voor mensen die langdurig op het minimum zitten. Wethouder Marjo Frenk worstelt zelf voortdurend met de vraag "Waar kan ik sturen en waar wil ik dat juist niet". Wat haar betreft moeten alle vrouwen aan het werk. Tegelijk spreekt het haar ook aan om via democratie te bepalen wat waarde van werk is en wat we onder werk verstaan.

Discussie
Niet iedereen in de zaal (50 aanwezigen) bleek voorstander van het basisinkomen omdat de wederkerigheid ontbreekt: "Mensen doen niets terug!" Daarnaast blijft de vraag of echte kansarme mensen beter af zijn met zo’n basisinkomen. Het ging deze avond echter niet om wel of geen basisinkomen, maar over bouwstenen voor een sociaal-economische visie. Een breed pallet aan ideeën passeerde de revue. Ook was er veel aandacht voor termen die beter aansluiten bij de nieuwe sociaal-economische agenda: flexicurity, insluiting, 'rijk' in de zin van ontplooiing en veelzijdige ontwikkeling zijn nieuwe begrippen die bij GroenLinkse visie passen en die veel vaker gebruikt zouden kunnen worden om zo de discussie op gang te brengen.

De avond leverde genoeg bouwstenen om op voort te borduren. De komende politieke cafés zullen gaan over concrete onderwerpen die nader invulling geven aan de besproken thema's zoals bijvoorbeeld aan de WMO, sociale activering, ZZP-ers.

> Bekijk het volledige foto-album op Webshots