In september opende acht Brabantse gemeente de website fietsmeldpunt.nl. Fietsers kunnen hier klachten doorgeven over fietspaden in de gemeentes: slechte verlichting, losliggende tegels, gladheid, etc. Inmiddels zijn al bijna duizend klachten binnen gekomen. De website blijft nog tot 15 november in de lucht.
Landelijk is bij 60% van de ernstige fietsongevallen sprake van een enkelvoudig ongeval: alleen de fietser zelf is erbij betrokken. Het gaat om botsingen met paaltjes of betonblokken op het fietspad. Ook losliggende tegels, gaten in het wegdek, gladheid door grind, sneeuw en ijs of regen kunnen valpartijen veroorzaken. Als er geen politie na het ongeval aanwezig is geweest, wordt een ongeval niet opgenomen in de ongevallenregistratie. De kans is dan groot dat zo'n ongeval niet bij de gemeente bekend wordt. Veel gevaarlijke plekken zijn bij de gemeente dus niet bekend. Daar wil de gemeente iets aan doen, door een beroep te doen op de kennis die aanwezig is bij de fietsende burgers.
Website
Via de website www.fietsmeldpunt.nl kunnen fietsers zelf klachten indienen. De gemeenten Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk doen mee aan dit project. Door aan te geven welke objecten en situaties fietser gevaarlijk vinden, kan de gemeente bepalen waar als eerste aanpassingen gedaan moeten worden. Tot medio november 2013 kunt u situaties doorgeven, maar ook stemmen op gevaarlijke locaties. De belangrijkste locaties worden dan in 2014 aangepakt.
Het Fietsmeldpunt blijkt een succes: inmiddels hebben zijn er al bijna 1000 klachten binnen gekomen.De meeste klachten gaan over onduidelijke of gevaarlijke situaties en slecht wegdek. In de gemeente Tilburg werd 192 keer geklaagd over gevaarlijke situaties, onder meer over onduidelijke/gevaarlijke situaties en obstakels op de weg.