Maandag j.l. besprak de raad een aanvulling op het beleidskader WMO. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft bij vaststelling van het beleidskader bij motie gevraagd om aanvulling van de doelstellingen. Hoewel dit al eerder was afgesproken, werd deze motie door delen van de oppositie benoemd tot een "motie van wantrouwen" en een relletje was geboren. Er was en is echter geen sprake van een vertrouwenscrisis in de coalitie noch binnen GroenLinks en fractie en wethouder gaan gewoon door met waarvoor ze in dit college deelnemen.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is een brede participatiewet die zegt: Iedereen moet kunnen meedoen. In de WMO is de compensatieplicht opgenomen, die de verantwoordelijkheid van gemeenten regelt om mensen met een beperking en ouderen te ondersteunen. Het proces van gemeenten en burgers om tot een invulling van de compensatieplicht te komen volgens de bedoeling van deze wet, heet de Kanteling.
Vastgesteld
Eind mei is het beleidskader WMO door de raad vastgesteld. Dit kader geeft richting aan de weg die de gemeente, samen met mensen en organisaties in de stad, gaat om ervoor te zorgen dat iedereen, ook mensen met een beperking, zieken, ouderen en anderen, zo lang als mogelijk is kunnen blijven 'meedoen' in de Tilburgse samenleving en liefst in eigen huis/wijk. Gezien de steeds krappere budgetten voor de zorg en de toename van het aantal mensen dat een beroep doet op deze voorzieningen is dit een uitdagend proces.
We stellen de raad voor om dit te gaan doen langs drie lijnen (pijlers)
- Preventie middels ons gezondheidsbeleid,
- De wijken WMO-klaar maken en
- Door in de maatschappelijke opvang strikter te werken met trajectplannen en betere uitstroom te realiseren.
In de raad is iedereen het hierover eens, zowel coalitie als oppositie, evenals met de plannen voor de uitwerking hiervan.
Kanteling
Het meest cruciale aspect in de Kanteling is de beweging van 'individuele voorzieningen naar collectieve voorzieningen' Hiervoor is het nodig om in wijken een goede sociale infrastructuur te hebben, denk aan wijkrestaurants, dagbesteding, eerste-lijnsgezondheidszorg etc.
Voor wat het betreft het 'WMO-proof' maken van de wijken zijn we al in twee wijken bezig met een pilot. Deze pilots moeten onder andere uitmaken in hoeverre we bijvoorbeeld met wijkteams gaan werken en hoe we op wijkniveau gaan voldoen aan de compensatieplicht.
Daarbij weten we dat een groot deel van de nu nog door de AWBZ gefinancierde zorg (denk aan bijvoorbeeld mensen me verstandelijke handicaps, dagbesteding voor dementerenden etc.) ook naar de gemeente komt en zullen we deze transitie moeten meenemen in de ontwikkeling zoals beschreven.
Aanvulling van doelstellingen
Een meerderheid van de gemeenteraad heeft bij vaststelling van het beleidskader bij motie gevraagd om aanvulling van de doelstellingen en om een uitwerking van de organisatiestructuur voor wat betreft de "WMO in de wijk". De aanvullende doelstellingen heeft de raad gekregen en over de invulling van de organisatiestructuur spreek ik met de raad in september.
Hoewel dit al eerder was afgesproken vonden twee coalitiepartijen PvdA en D66 het nodig om deze afspraak middels een motie te laten vastleggen. De oppositie "rook bloed" en noemde deze motie een "motie van wantrouwen" en een relletje was geboren.
Er was en is geen sprake van een vertrouwenscrisis in de coalitie noch binnen GroenLinks en fractie en wethouder van GroenLinks gaan gewoon door met waarvoor ze in dit college deelnemen: blijven zorgen dat ondanks de afnemende middelen Tilburg groen en duurzaam blijft (Wethouder de Vries gaat beginnen met uitvoeren van ons GreenDeal Plan), Tilburg nog steeds een sociale stad is waar mensen zo lang mogelijk op een goede en sociale manier in de wijken kunnen wonen en zorgen dat Tilburg cultureel blijft bruisen: Nieuws uit dezelfde raadsvergadering wordt bijna vergeten: ook Tilburg gaat voor het bidboek voor BrabantCulturele Hoofdstad, een grote kans voor Tilburg.
Hoewel het bijna reces is zijn wethouder en fractie t.a.t. bereid e.e.a. toe te lichten.
Prettige vakantie!
Marjo Frenk,
Wethouder