In het Brabants Dagblad van 28 februari lezen we echter dat er een provinciaal verbod ligt om te bouwen in het gebied dat een belangrijke functie heeft voor waterberging, en dat Waterschap de Dommel dit daarom al langer ontraadt. Het waterschap geeft aan dat indien het water niet  in de berging aan de Ambrosiusweg kan stromen, dit o.a. richting het Elisabeth-TweeStedenziekenhuis gaat. 

We hebben daarom de volgende politieke vragen gesteld:

  1. a. De opgave qua opwek van duurzame energie die gerealiseerd zou moeten worden in dit gebied is 15-20 MW. Wat betekent het provinciaal verbod en het standpunt van het waterschap voor deze opgave?
    b. Wat betekent dit voor de realisatie van de opgave van 1 TW  voor duurzame energieopwekking in de regio Hart van Brabant richting 2030?
     
  2. Worden de alternatieve zoekgebieden waarover in het artikel gesproken wordt ook onderzocht voor het opwekken van 15-20 MW aan duurzame energie? Zijn er nog andere potentiële locaties binnen de regio beschikbaar voor de deze opgave?
     
  3. Wat betekent het provinciaal verbod en het standpunt van het waterschap voor de ontwikkeling van de gebiedsvisie en de ambities binnen die gebiedsvisie? Kunt u toelichten of het tijdspad dat geschetst wordt in de raadsbrief, om de gebiedsvisie uiterlijk op 31 december 2021 gereed te hebben, gezien deze ontwikkelingen nog realistisch is?