Het terugdringen met 10% van het aantal fietsendiefstallen in 2010 t.o.v. 2007. Dat is de doelstelling die, dankzij de inspanningen van GroenLinks, nu is opgenomen in de kadernota Sociale veiligheidsbeleid Tilburg 2008-2010

Fietsendiefstal is een van de meest voorkomende delicten. Voor veel mensen is het een bron van grote ergernis. Al vele jaren vraagt GroenLinks om meer prioriteit bij het voorkomen en oplossen van fietsendiefstallen. Tot voor kort vond dat weinig weerklank bij de burgemeester, die de portefeuille veiligheid heeft en korpsbeheerder is van de politie. Andere vormen van criminaliteit (bijvoorbeeld geweldsmisdrijven) hadden voor de burgemeester zo'n hoge prioriteit dat voor het voorkomen en oplossen van fietsendiefstallen weinig tijd en mogelijkheden bij de politie overblijft.

Preventief

Bij de behandeling van de kadernota "Zorg en veiligheid; sociale veiligheidsbeleid in Tilburg voor de jaren 2008-2010" in de commissie Modern Bestuur in mei nodigde de burgemeester GroenLinks en andere partijen uit om met suggesties te komen voor het voorkomen en bestrijden van fietsendiefstal. Hij gaf aan meer te willen doen, met name ook preventief, zonder dat dit een veel groter beslag op de politie gaat leggen. Uiteraard heeft de fractie aan deze uitnodiging gevolg gegeven.

Toen de nota in juni weer op de agenda stond, zegde de burgemeester toe fietsendiefstal als actie op te nemen in de prioriteitenlijst en daarbij de suggesties van GroenLinks te zullen meenemen. Bij het raadsvoorstel over de kadernota is nu als doelstelling geformuleerd: het terugdringen met 10% van het aantal fietsendiefstallen in 2010 t.o.v. 2007. Dat is weinig, maar het is het begin. Fietsendiefstal staat nu in ieder geval op de prioriteitenlijst. Met preventieve acties en wat meer inzet van de politie bij het opsporen van fietsendiefstal moet een hoger percentage dan 10% - zo blijkt uit andere steden - makkelijk haalbaar zijn.