Er zijn niet alleen aanwijzingen dat dit middel mogelijk kankerverwekkend is (WHO), maar ook een sterke negatieve invloed heeft op het bodemleven en bijdraagt aan de insectensterfte. Op eerdere art. 40 vragen (29 april 2019) hebben we vernomen dat het gebruik van dit middel op grond dat de gemeente in eigendom heeft of verpacht, verboden is. Dat gebied blijkt echter in particuliere handen te zijn, waar dit verbod helaas niet geldt. Landelijke regelgeving verbiedt het gebruik hiervan namelijk enkel voor de openbare ruimte, maar niet voor landbouwgrond.

In het Ruimtelijk Raamwerk Stadsbos 013 dat door de gemeenteraad is vastgesteld staat echter ook aangegeven dat het de ambitie is dit gebied te ontwikkelen tot een onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, waarmee het een belangrijke schakel moet vormen in het natuurnetwerk. Ook staat er dat het gebied waterbergingsfunctie kan vervullen en wordt ingezet als een natuurcompensatieproject in het stadsbos. GroenLinks vindt dit een goed streven en juicht de plannen zeker toe. De huidige praktijk waarbij het akkerlandje keer op keer bespoten wordt met omstreden landbouwgif staat echter in schril contrast met deze plannen en roepen begrijpelijkerwijs veel verontwaardiging op van bezoekers aan het Reeshofbos. We vinden dan ook dat er alles aan gedaan moet worden om dit tegen te gaan. 

Lees hieronder de vragen die Evelien aan het college stelde:

1. Kan het college de stand van zaken toelichten voor wat betreft de beoogde natuurontwikkeling voor de Drasse driehoek?

2.  Klopt het dat de gemeente niet kan handhaven omdat het om particuliere grond gaat? Welke instrumenten heeft de gemeente eventueel wel om het gebruik van glyfosaat op dit terrein te ontmoedigen?

3. Is het college bereid om op korte termijn in gesprek te gaan met de grondeigenaren, met als doel hen ertoe te bewegen te stoppen met het gebruik van dit omstreden landbouwgif midden in het bos? 

4. Indien het college bereid is het gesprek met de eigenaren aan te gaan, kunt u de gemeenteraad een terugkoppeling geven van het gesprek en het vervolg? 

5. Is het college bereid ook op andere locaties binnen de gemeente,  waarvan bekend is dat glyfosaat op particuliere gronden gebruikt wordt, het gesprek aan te gaan met de eigenaren met als doel het gebruik terug te dringen, en de gemeenteraad over de uitkomsten op de hoogte stellen?