Het Tilburgse college van burgemeester en wethouders heeft besloten om op zoek te gaan naar huisvesting voor een asielzoekerscentrum. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente onlangs verzocht medewerking te verlenen aan de opvang van asielzoekers binnen haar gemeentegrenzen. De huisvesting zou zowel tijdelijk als permanent zijn.

"Als zesde stad van Nederland willen wij ook verantwoordelijkheid dragen voor de oplossing van dit landelijk asielvraagstuk", aldus GroenLinks wethouder Gon Mevis (asielbeleid). "Zowel voor de korte als de lange termijn. De komst van een asielzoekerscentrum moet echter ook bestuurlijk breed gedragen worden en de noodzaak ervan moet goed met de stad gecommuniceerd worden."

Voor verdere stappen worden genomen legt het college het voornemen om in principe medewerking te verlenen aan het verzoek van het COA aan de Gemeenteraad voor. Tijdens een bijeenkomst van de raadscommissie Maatschappij zal het COA een toelichting geven. Die bijeenkomst vindt plaats op 14 september aanstaande.

Tijdelijke huisvesting
Het COA heeft de gemeente gevraagd op zoek te gaan naar huisvesting voor zowel de korte als lange termijn. Bij de tijdelijke huisvesting is elke locatie die op korte termijn betrokken kan worden in principe geschikt. Mevis: "De realiteit is wel dat er waarschijnlijk niet zo heel veel panden op korte termijn beschikbaar zijn, dan wel aangepast kunnen worden. Ook de eigenaren van deze panden moeten hun instemming verlenen. Desondanks willen wij de mogelijkheden daartoe uitzoeken."

Het COA heeft de gemeente eveneens gevraagd of het mogelijk is permanente huisvesting voor asielzoekers te realiseren. Het COA wil duurzame en flexibele huisvesting realiseren. Huisvesting die niet alleen geschikt is voor de opvang van asielzoekers, maar die in een latere fase ook geschikt te maken is voor de reguliere woningmarkt of bijvoorbeeld voor recreatiewoningen. Deze concepten worden al toegepast in Winterswijk (permanente bouw in vorm van flexibele nieuwbouwwoningen) en Dronten (duurzame herontwikkeling bungalowpark met nieuwbouw). Het asielzoekerscentrum zou minimaal 400 à 450 plaatsen moeten hebben.

Nieuwbouwwijk
Het college wil een permanent AZC bij voorkeur een plek geven in een nog te realiseren nieuwbouwwijk. De woningen worden daarbij in samenwerking met een woningcorporatie zodanig gebouwd, dat ze later voor de reguliere woonmarkt ingezet kunnen worden. "Het AZC kan bij het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk zorgvuldig ingepast worden. Bovendien weet iedereen vanaf het allereerste begin waar hij aan toe is, zowel toekomstige omwonenden als ontwikkelaars, corporaties en particuliere bouwers. Bovendien biedt deze constructie de mogelijkheid om nieuwbouw te ontwikkelen die niet afhankelijk is van de markt. Dat is gunstig gezien de economische crisis", aldus Gon Mevis.

Bij het zoeken van een geschikte locatie voor zowel de korte als de lange termijn, zal gehandeld worden in de lijn van het Stappenplan vestiging van maatschappelijk gevoelige voorzieningen. De kosten van de huisvesting worden betaald door het COA.

Achtergrond
De opvang van asielzoekers is een rijksverantwoordelijkheid, maar kan niet zonder de medewerking van lokale besturen worden gerealiseerd. Het COA is zeer dringend op zoek naar nieuwe opvanglocaties voor asielzoekers. Op dit moment heeft het COA ongeveer 20.000 opvangplaatsen. Van de huidige opvangplaatsen is ongeveer 60% voor onbepaalde tijd in gebruik. De nieuwe AZC's zijn nodig vanwege een lichte stijging in de instroom van asielzoekers (vooral uit Somalië, Irak, Afghanistan en Iran) en een daling in de uitstroom (4.500 vergunninghouders wachten op uitplaatsing naar gemeenten). Het COA wil een permanente opvangcapaciteit van ongeveer 20.000 plaatsen hebben.

Op de korte termijn zoekt het COA voor medio 2009 nog 1250 plekken, voor eind 2009 2500 plekken en voor eind 2010 worden 6000 opvangplaatsen gezocht. Per maand staat het COA voor de taak om 400 nieuwe opvangplaatsen te realiseren. Op dit moment kiest het COA voor onorthodoxe maatregelen zoals inzet van paviljoens, hotels, campings en jeugdherbergen.

Het COA is met vele gemeenten in gesprek om dit maatschappelijk vraagstuk mee op te lossen. Het COA wil daarbij graag ook in grote steden aanwezig zijn vanwege de aanwezige goede infrastructuur. Zo is het COA met Amsterdam in gesprek voor 2000 plekken, met Den Haag voor 1000 plekken, met Groningen voor 400 plekken. Rotterdam, Utrecht en Eindhoven hebben reeds een AZC, evenals Almere en Nijmegen.