Initiatiefvoorstel Tilburg kernafvalvrij | groene stroom | alternatief plan wijk Zorgvlied

Initiatiefvoorstel Tilburg kernafvalvrij aangenomen
De gemeente heeft het initiatiefvoorstel van de fracties GroenLinks, PvdA, SP en Fractie Franken aangenomen: hiermee verklaart zij niet mee te willen werken aan de ondergrondse opslag van kernafval in de bodem. Tegelijk draagt de raad het college op dit standpunt kenbaar te maken aan de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, tevens in nauwe samenwerking met de provincie een lobby te voeren tegen mogelijk ondergrondse opslag in Noord- Brabant en Vlaams-Brabant (Vlaanderen).

Groene stroom in plaats van grijze 'vergroende' stroom
Wethouder De Vries heeft toegezegd de mogelijkheden te onderzoeken om na afloop van het huidige energiecontract (2014) eventueel over te gaan op volledige groene stroom. Momenteel wordt grijze stroom ingekocht en die energie 'vergroend' door de aanschaf van Garanties van oorsprong (groencertificaten). Als het prijsverschil relatief klein is, ziet GroenLinks bij voorkeur dat de gemeente overgaat tot het inkopen van echte groene stroom (wind, water, zon).

Alternatief plan van bewoners in wijk Zorgvlied uitgevoerd
Maandagavond heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten dat het ingebrachte alternatieve plan van de bewoners van de wijk Zorgvlied ter uitvoer wordt gebracht. Daarbij wordt een streep getrokken door een deel van het nieuwbouw- en renovatieplan: 12 van de 40 geplande appartementen worden niet gerealiseerd. Deze woningen zouden gebouwd worden in de noordvleugel van het monumentale complex. Tegen het advies van de gemeentelijke monumentencommissie worden nu op deze plaats parkeerplaatsen gerealiseerd.

GroenLinks is voor bouwen van meer seniorenwoningen en bijbehorende parkeerplaatsen bij Mariëngaarde. Buurt Zorgvlied kan volgens de fractie makkelijk enkele woningen erbij hebben, een meerderheid van de raad denkt daar anders over. Alleen de fracties van GroenLinks en de PvdA stemden tegen dit alternatieve plan.