Eerder deze raadsperiode sprak de Gemeenteraadscommissie de ambitie uit in 2035 een afvalloze stad te zijn. Het College is met de uitgesproken ambitie aan de slag gegaan en presenteerde deze week het resultaat: de nota Afvalbeleid. De nota onderzoekt de haalbaarheid van de afvalloze stad, en benoemt een aantal nieuwe maatregelen om dit in 2035 te realiseren. Duidelijk is immers dat het doel met het huidige beleid niet gehaald zal worden. GroenLinks is blij met de nota, maar bizar genoeg bleek de meerderheid van de raad de eigen ambitie niet meer te onderschrijven, waarop wethouder Marieke Moorman het plan introk.
De nota Afvalbeleid beschrijft hoe de afvalstroom in Tilburg zich zou moeten ontwikkelen. Tilburg zou maximaal moeten inzetten op het beperken van afval. Producenten moeten aan de slag om verpakkingsmateriaal te verminderen en dit beter scheidbaar te maken. Consumenten moeten op hun beurt hun afval beter scheiden. Doet men dit niet, dan hangt daar een prijskaartje aan.
Tilburg als afvalloze stad is geen utopie, zo blijkt uit de nota. Door de mogelijkheden voor het scheiden van afval te vergroten en het ingezamelde afval duurzaam te verwerken, zullen uiteindelijk de lasten voor de consument, maar ook de belasting voor het milieu, verlagen. Het tweesporenbeleid maakt het ook mogelijk de kosten daar te laten waar ze gemaakt worden: de vervuiler betaalt.
Winst
Als GroenLinks zijn we blij met de nota van het Collega. Het plan levert op korte termijn weliswaar extra kosten op, voor de lange termijn zal er op meerdere vlakken winst behaald worden. De bewustwording bij producenten en consumenten zal vergroten, het milieu wordt minder belast, en voor wie zijn afval goed scheidt zullen de kosten voor afvalheffing dalen. Een win-winsituatie dus.
Verrassend genoeg blijken enkele raadspartijen hier opeens anders over te denken. Hoewel het College met een duidelijke opdracht op pad was gestuurd, bleek bij de bespreking van de nota dat voor o.a. D66 en VVD geld belangrijker is dan duurzaamheid. De aanloopkosten van het plan zijn voor hen onoverkomelijk. De SP bleek een geheel andere visie op afvalscheiding te hebben. De verantwoordelijkheid hiervoor zou volgens hen niet bij de consument moeten liggen, maar bij de overheid. Die moet zorgen dat het opgehaalde afval achteraf gescheiden wordt. Bizar genoeg bleek de meerderheid van de raad de eigen ambitie niet meer te onderschrijven, waarop wethouder Marieke Moorman het plan introk.
Afvalloze stad
GroenLinks is erg teleurgesteld over het verloop van de bespreking. De ambitie van de Raad om Tilburg in 2035 een afvalloze stad te laten zijn, leek een algemene roep om bewustwording en duurzaamheid. In de praktijk blijken het korte termijndenken en de eigen portemonnee de dienst uit te maken. Hoewel we weten dat het anders kan, zal Tilburg als afvalloze stad voorlopig toch een utopie blijven.