Hoewel de burgemeester en wij als gemeente Tilburg daar niets aan kunnen veranderen, is de impact van het Israëlisch geweld ook in onze stad voelbaar. Het raakt mensen hier direct en emotioneel.

Positief is dat Tilburg zich aansluit bij de oproep van de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema. Zij stelde dat “de internationale gemeenschap, Europa en Nederland zich nu achter de onschuldige Palestijnen en Gazanen moeten scharen, die op misdadige wijze worden vermoord.”

Ik heb nog geprobeerd de burgemeester te overtuigen om proactief te zijn en namens Tilburg op fysieke wijze steun te betuigen aan de Gazanen – om daarmee ook een hart onder de riem te steken van de vele Tilburgers die meeleven met hun pijn.

Het is ons echter niet gelukt om het college zover te krijgen om het woord ‘genocide’ te gebruiken als we spreken over de situatie in Gaza.  Het is vervolgens een politieke keuze geweest om hierover geen vervuilde politiek debat te voeren. We weten allemaal dat het onontkoombaar is, en dat zij die nu weigeren het te benoemen, later met schaamte zullen terugkijken.

We vragen op meerdere plekken aandacht voor Gaza. Naast de vragenhalfuur heeft mij collega Freke Schellekens tijdens haar stemverklaring over nota Mondiale Bewustwording ook naar Gaza en pijn van de Palestijnse volk gewezen. We blijven zo op meerdere fronten aandacht vragen voor de goede zaak.

Als lokale politici staan we voor de veiligheid van alle Tilburgers. Het is van groot belang dat de polarisatie in onze stad niet verder toeneemt. Daarom is het ook belangrijk om de Tilburgse Joodse gemeenschap expliciet te benoemen. Zij worden aangesproken op geweld waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn. Het aantal meldingen van antisemitisme is het afgelopen jaar gestegen. Wij veroordelen antisemitisme ten stelligste en benadrukken dat meningsverschillen mogen bestaan, maar dat we elkaar altijd met respect moeten behandelen.