Groen Lintje voor Peerke, Dobbelhoeve en Milieucafé

Peerke Gebruikte Meubels, biologische boerderij De Dobbelhoeve en het Milieucafé Tilburg hebben op 9 september in Tilburg een Groen Lintje ontvangen. De onderscheiding is bedoeld voor burgers, organisaties en bedrijven die zich op een positieve wijze inzetten voor groen en/of het milieu.

De Groene Lintjes werden uitgereikt door wethouder Gon Mevis en zijn een initiatief van GroenLinks. Het lintje is bedoeld als beloning maar vooral als aanmoediging voor personen en organisaties die zich inzetten voor een beter milieu in hun directe en indirecte omgeving. Naast een lintje ontvingen de winnaars een oorkonde met de verklaring waarom zij een Groen Lintje in ontvangst mochten nemen en een persoonlijke GroenLinks ode (in de vorm van een gedicht) op maat gemaakt en voorgedragen door Karin van Hest. Jan Vugts (bureau Verantwoord, Tilburg) zette in een lezing het nut en de noodzaak van Duurzaam Ondernemen neer en gaf zo handen aan voeten aan de slogan waarmee GroenLinks de volgende verkiezingen ingaat: Groen Werkt.

JuryDe jury was getroffen door de verscheidenheid aan initiatieven die ieder op hun eigen wijze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zo houdt het Milieucafé Tilburg volgens de jury al 15 jaar de politiek scherp en de burgers wakker, via een sandwichformule van informatie en amusement. Het milieu is hierdoor weer leuk geworden, voor actievoerders, werkgevers en wetenschappers. Maar vooral voor politici. Daarnaast werden de vele groene ideeën die tot concrete resultaten leidden geroemd.

Peerke Gebruikte Meubels hanteert volgens diens oorkonde de oervorm van recycling door de inkoop en verkoop van gebruikte meubels. Minder draagkrachtige mensen profiteren daarvan, hergebruik spaart het milieu en het is een lonende zaak. People, planet, profit in optima forma.

De Dobbelhoeve van de Udenhoutse familie van Roessel gooide in 1986 radicaal het roer om en veranderde hun traditionele boerderij in een biologisch bedrijf. Als een van de eerste in Noord-Brabant kozen zij voor kwaliteit boven kwantiteit. Iets wat volgens de jury zeker een Groen Lintje verdient.

Dag van de DuurzaamheidDe Groene lintjes werden uitgereikt tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid. De actie-organisatie Urgenda wil op deze dag laten zien dat er al een brede duurzaamheidsbeweging bestaat en organiseerde daarom op 9-9-9 deze dag om de iedereen hierbij te betrekken.