Om een aantal redenen heeft GroenLinks de Groene Economie een prominente plaats gegeven in het verkiezingsprogramma. Een groene economie leidt namelijk tot een betere luchtkwaliteit en gaat het dreigende tekort aan fossiele energiebronnen tegen. Meer groen, meer duurzame energie en minder CO2 zijn de kernelementen van een groene economie. En dat is goed voor de werkgelegenheid! Alleen al in Tilburg zou de gemeente vanuit een groene economie kunnen bijdragen aan 270 fulltime banen. Dit artikel bevat enkele voorbeelden van deze zogeheten Groene Banen.

Powerpoint

In het verkiezingsprogramma van GroenLinks Tilburg staan een flink aantal nieuwe maatregelen die in de komende vier jaar uitgevoerd gaan worden. Deelname aan het college zal de uitvoering vergemakkelijken. Dat betekent in veel gevallen (extra) werkgelegenheid, zowel direct als indirect. Als die nieuwe banen betrekking hebben op klimaat, energie of groene omgeving, noemen we ze Groene Banen.

Fruit

Een werkgroepje heeft een inventarisatie gemaakt van mogelijke nieuwe groene banen in de gemeente Tilburg, zowel bij de gemeente zelf als bij bedrijven die worden ingeschakeld voor projecten. Een deel van de ideeën is gebaseerd op bestaande plannen, maar de meeste ideeën zijn nieuw en een concretisering van het verkiezingsprogramma 2010-2014. Structurele banen en tijdelijke banen werden bij elkaar opgeteld onder het motto: appels en peren zijn allemaal fruit.

Zo leidt de wens voor 100.000 bomen extra in de stad (elke Tilburger een boom) tot 16 banen voor de aanplant en 20 banen bij het onderhoud van die bomen.
Drie bewaakte fietsenstallingen bij de wijkwinkelcentra Westermarkt, Heijhoef en Wagnerplein betekent werk voor vier mensen bij de bouw en nog eens 20 mensen voor bewaking en onderhoud.

De grootste klapper is te bereiken bij de aanleg van een elektrische tramlijn tussen Tilburg, de Efteling, Waalwijk en Den Bosch. De bouw vergt 60 (tijdelijke) banen, en de exploitatie bezorgt 18 mensen blijvend werk. Ook de na-isolatie van bestaande woningen en gebouwen zorgt voor extra werkgelegenheid: 40 banen en een gigantische energiebesparing en woonlastenverlichting.

De gemeente kan haar medewerkersbestand gaan uitbreiden met extra mensen op de afdeling Handhaving van Milieuwetten (4 banen), de afdeling voorlichting via een groen Loket (3 banen), duurzaam bouwen (1 persoon) en de coordinatie van moestuinen bij alle scholen (2 banen). Het Klimaatbureau, dat zelfstandig naast de gemeente wordt opgezet, zorgt voor 15 nieuwe arbeidsplaatsen.

Het mooiste project wordt de bijzondere reconstructie van het oudste fietspad. Na 33 jaar verdient het rode lint (Universiteit van Tilburg – Centrum – Oisterwijk, de zogeheten TOF-route, Tilburg op de Fiets) een facelift. En wat voor een facelift. De toplaag wordt vervangen door zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. De stroom wordt aan het bestaande net geleverd en aan een twintigtal oplaadpunten voor elektrische auto's, scooters en fietsen. Deze renovatie zal tegelijkertijd innovatief, revolutionair en duurzaam zijn.

 

TNO wil zo'n project in Nederland. Ze zoeken nu partners voor een pilotlocatie voor de komende drie jaar. TNO is namelijk bezig met de ontwikkeling van zonnecellen en prefab-wegen. Die mogelijkheden wil TNO combineren tot één duurzame oplossing: de zonne-weg. Daarmee krijgt het gebruik van nieuwe materialen in de wegenbouw een impuls, net als de industrialisatie van het wegenbouwproces. Hieruit ontstaan weer kansen om ook andere functies eenvoudig in het wegdek te integreren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om sensoren en LED's voor verlichting of wegbelijning. Ook deze functies kunnen worden gevoed met de elektriciteit die de zonnecellen in de weg produceren. De overdracht van de opgewekte energie naar voertuigen zal in eerste instantie waarschijnlijk verlopen via oplaadpalen.
De eerste zonneweg is al functioneel in Californië. De aanleg van zo'n revolutionair fietspad biedt naar schatting 10 manjaren werk voor installatiebedrijven en aannemers. Ook de oplaadpunten leveren arbeidsplaatsen op, 20 bij de aanleg en de start en 2 voor onderhoud.

Alles bijelkaar genomen komen er ruim 270 nieuwe Groene Banen in de gemeente. De totale banenwinst is niet echt spectaculair in aantal, maar wel in zijn aard. Als de gemeente klimaatneutraal wil zijn in 2045 (of vele jaren eerder als het aan GroenLinks ligt), dan moet er nu geïnvesteerd worden in groen werk.

Martin de Wolf
Wim Kersten