De fractie van GroenLinks Tilburg is blij dat de gemeenteraad 21 november heeft besloten de herinrichting van de Molenbochtstraat en de Sumatrastraat en de daaraan verbonden bomenkap uit te stellen. Dat bleek maandagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie Fysiek. GroenLinks vindt dat het proces met de bewoners niet goed gelopen is en daardoor het vertrouwen behoorlijk is beschadigd. De raad heeft wethouder Lauwerier opdracht gegeven de plannen te herzien.

Aan de Molenbochtstraat en de Sumatrastraat moeten volgens de plannen van wethouder Roel Lauwerier zestig bomen worden gekapt om de riolering te vernieuwen, problemen met wortelopdruk aan te pakken en meer parkeerplaatsen te creëren. In opdracht van de raad heeft de gemeente een bureau uit laten zoeken of, en zo ja hoeveel bomen er in deze straten behouden zouden kunnen blijven. GroenLinks vindt nu met een meerderheid van de raad dat de opdracht door de wethouder niet voldoende is uitgevoerd en er met name grote steken zijn laten vallen in het contact met de bewoners. De uitkomst van de commissievergadering Fysiek van 21 november leidt ertoe dat de wethouder nu de plannen opnieuw moet uitwerken, in goed overleg met de bewoners.

Kromme tenen
GroenLinks-farctievoorzitter Paulus Oerlemans geeft aan tijdens de beraadslaging regelmatig met kromme tenen te hebben gezeten. "Bewoners staan tegenover elkaar, omdat de ene bewoner het niet altijd eens lijkt met een andere bewoner; bewoners staan tegenover het college, omdat zij zich onvoldoende gehoord voelen en omdat ze het idee hebben dat de gemeente, dan weer met de ene, dan weer met andere deskundigen op de proppen komt. En ik heb soms met kromme tenen gezeten omdat er een aantal momenten waren waar de wethouder wel erg makkelijk verantwoordelijkheid van zich af probeerde te schuiven in plaats van zelf in het volle licht de verantwoordelijkheid voor zijn eigen beslissingen te nemen. Te vaak werd verwezen naar besluiten van de raad, waar het géén raads-, maar college-besluiten zijn," aldus fractievoorzitter Oerlemans.

Tafel
Met elkaar rond de tafel gaan betekent volgens GroenLinks wederzijdse communicatie en dus niet een éénzijdig verhaal vanuit de gemeente. GroenLinks meent dat het met elkaar rond de tafel tot op heden nog niet is gebeurt. Er was weliswaar vorige week maandag een presentatie van de gemeente waarbij het bureau dat door de gemeente is ingehuurd kwam uitleggen wat hun opdracht was: "zoek uit of er binnen het vastliggende ontwerp, mogelijkheden zijn om de bomen te behouden." Deze deskundige kon op deze opdracht niet anders dan antwoorden dan dat dat niet mogelijk was. 
De crux hier is volgens GroenLinks dat er bìnnen het bestaande ontwerp gekeken moest worden. Maar de opdracht van de raad was om juist samen met de buurt 'out of the box' te zoeken naar alternatieven en tegelijkertijd de op te lossen problemen aan te pakken. Dat is tot nu toe onvoldoende gebeurt en moet dus volgens GroenLinks samen met een (krappe) meerderheid van de raad over.