Op maandag 9 november heeft fractievoorzitter Joris Bengevoord zich uitgesproken over de begroting van 2016 tijdens de Algemene Beschouwingen in de vegadering van de gemeenteraad. Lees of kijk de uitgesproken woorden terug:

 

Voorzitter, vandaag bespreken we de tweede begroting die dit college indient.

Na een periode waarin we ons vanaf de perspectiefnota klaarmaakten om een fors bezuinigingspakket in te voeren en EINDELIJK ook de sterkste schouders de zwaarste lasten laten dragen d.m.v. een OZB stijging. Nivelleren is een feest. Geweldig toch, zou je zeggen? Ja, maar het maakt ook onzeker! Het is een gotspe dat het kabinet een gemeente als Tilburg zo laat zwalken, en als ik dan de bijdrages van mijn collega’s in het Stadsnieuws lees is het volgens mij, meneer Blaauwbroek (PvdA), niet het college dat niet weet wat ze wil, maar is het uw kabinet in Den Haag dat de weg kwijt is en voortdurend nieuwe verrassingen uit haar blauw-rode hoed tovert. Gelukkig staan er alternatieven klaar in Den Haag.

Terug naar Tilburg. GroenLinks is blij dat we kunnen constateren dat de voorgestelde bezuinigingen in het sociaal domein niet ingeboekt hoeven te worden. Wij maakten ons druk over bezuinigingen op budgetbeheer maar ook over het grote bedrag dat Contour de Twern zou moeten missen. Op dit moment stelt het college voor alleen bezuinigingen in te boeken die “de stad niet raken”. Dat is mooi, maar we moeten niet vergeten dat, ondanks noodzakelijk, de taakstelling op de organisatie toch ook ergens gevoeld zal gaan worden. We moeten daarbij oppassen dat denkkracht en creativiteit niet verdwijnen. Het college houdt koers, met gewenste accenten op groen, duurzaamheid en investeringen in het sociaal domein.

In dat sociale domein spreekt het college over 'Terug naar de bedoeling’, “hiermee zetten wij de mensen weer centraal en niet de systemen die wij in de loop der jaren allemaal met elkaar bedacht hebben”. GroenLinks is daar een voorstander van, maar benadrukt dat dit niet betekent dat we alle goede zaken die in het verleden in Tilburg zijn opgebouwd moeten slopen of afbreken. Er word te vaak te makkelijk gedacht over organisaties in onze stad. Overal in de stad spreken wij professionals in het sociaal domein die dagelijks samen met GroenLinks knokken voor wat kwetsbaar is, en we zien grote betrokkenheid bij hen. 

Jeugdzorg en de Toegang lijken voorzichtig succesvol geland, al blijft mijn fractie vinden dat de Toegangsteams zowel inhoudelijk als in uitstraling teveel “zorg” uitademen. Wij missen daarbij de aansluiting met de 0e lijn, en vragen ook aan het college de toegang toegankelijk te maken. We zijn blij te horen dat professionals vertrouwen ervaren. Of zoals een werker uit een wijkteam uit de Kruidenbuurt zei: “Aanvragen gaan niet meer langs drie bureaus, maar worden snel afgehandeld, ik ben de professional en het is goed dat vertrouwen te ervaren”.

Geen verrassing: we zijn blij met de groene ambities van het college. Het is mooi om te lezen dat deze ambities het komend jaar dan ook echt zichtbaarder worden. Dat zie je niet alleen als je door de stad fietst, maar zie je ook als je kijkt naar het aantal bomen dat gekapt werd. Er wordt flink op de rem getrapt! Werden er door door het vorige college nog voor bijna 2500 bomen een kapvergunning gegeven, dit aantal nam in 2014 onder wethouder Jacobs af met bijna 25% tot 1900 en op dit moment staat de teller nog weer lager. 

We moeten ons daarbij ook niet voor de gek laten houden, in het verleden werd er niet aan bomen gedacht en juist nu als we aan de slag gaan met de aanpak van openbare ruimten en rioleringen betekent dit dus helaas dat bomen vaak het slachtoffer zijn. Tel daarbij de wettelijk verplichte kap nabij spoor en hoogspanning op en iedereen kan uitrekenen dat er helaas de komende jaren in Tilburg regelmatig prachtige bomen gekapt zullen moeten worden. Gelukkig gebeurt dit in overleg met Stichting Stadsbomen, en worden nieuwe bomen ook toekomstbestendig geplant. Geld moet daarbij niet altijd voor ruimtelijke kwaliteit gaan. 

GroenLinks knokt voor wat kwetsbaar is. De wereld staat in brand, en de gevolgen hiervan lijken ook voor onze stad voelbaar. Volgende week zullen de eerste vluchtelingen aankomen in St. Jozefzorg, de noodopvang aan de Ringbaan Noord zit vol. 

GroenLinks is trots op het ruimhartige en sociale asielbeleid van dit college. En deze opvang is nodig, dat illustreerde een gesprek met een vrijwilliger dat ik deze week had. De eerste dag aan de Ringbaan Noord waren mensen niet te porren voor het ontbijt. Was het niet goed? Nee absoluut niet, maar na dagen trekken door Nederland was dit de eerste keer dat ze weer op een matras sliepen. Mensen waren uitgeput. 

We kunnen deze mensen niet in bussen door Nederland laten trekken, en we sporen het college aan om als de periode in Tilburg Noord voorbij is, weer een nieuwe locatie te vinden. Alles is beter dan trektochten in bussen langs sporthallen in Brabant. Wellicht kunnen leegkomende kerkgebouwen of het belastingkantoor hierin een rol spelen? We spreken nu alleen over de vluchtelingen en de noodopvang. Maar wat te doen met statushouders? GroenLinks gaat er niet vanuit dat het conflict in Syrië volgend jaar is opgelost en ondanks dat een groot deel van de vluchtelingen uiteindelijk terug zal gaan, zal er ook een grote groep hier in Nederland blijven. 

Zij zullen vragen om huisvesting, om werk, om onderwijs voor hun kinderen. Kortom alle zaken die ieder Tilburgs gezin belangrijk vindt. 

We vragen het college om hier de komende tijd eens over na te denken en hier een visie over te presenteren. We moeten zorgen dat deze mensen echt landen in onze wijken en buurten, en niet alleen een voordeur krijgen in deze wijken. GroenLinks sluit zijn ogen niet voor de emoties die dit met zich meebrengt maar dit probleem vraagt dialoog en we vragen het college deze dialoog te faciliteiten. 

We moeten ons in Tilburg niet uit elkaar laten spelen! 

Joris Bengevoord