Op 19 september ging een aantal actieve leden van GroenLinks naar de wijk St. Anna om enkele bewoners te vragen naar hun ideeën over mogelijkheden om luchtkwaliteit te verbeteren. De actie was ter aankondiging van de themabijeenkomst over luchtkwaliteit, die GroenLinks organiseert in wijkcentrum De Nieuwe Stede (5 oktober, 20.00-21.30 uur). GroenLinks organiseert deze bijeenkomst, vanwege het feit dat in Tilburg de maximaal toegestane grenswaarden voor stikstofdioxide wordt overschreden. Milieudefensie rapporteerde dit jaar dat bij de Ringbaan West een gemiddelde waarde van 46 µm/m³ was gemeten, terwijl de EU niet meer dan 40 µm/m³ toestaat. Daarnaast constateerde Bureau Blauw in 2014 dat de hoeveelheid fijnstof (PM10) op twee plaatsen in Tilburg boven de advieswaarde van de EU zit om te kunnen spreken van een gezonde lucht. GroenLinks vraagt zich zodoende af welke mogelijkheden de gemeente heeft om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Meer dan de helft (n=30) van de bewoners met wie GroenLinks gesproken heeft, denkt dat de luchtkwaliteit in Tilburg een gemiddelde kwaliteit heeft: niet heel slecht en niet heel goed. Ongeveer een derde deel van de ondervraagde bewoners denkt vervolgens dat de luchtkwaliteit in St. Anna iets beter is dan in de rest van Tilburg. Men schat dat in, op basis van het relatief kleine aantal auto’s dat door de wijk rijdt en de hoeveelheid groen in de wijk.

Volgens bewoners zou de gemeente best meer maatregelen kunnen treffen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Desgevraagd vond meer dan twee derde deel van de ondervraagde bewoners dat er meer groen aangeplant kan worden. Ongeveer een derde deel van de ondervraagde bewoners vond het ook een interessant idee om te kijken naar technologische mogelijkheden om fijnstof af te vangen. Kunstenaar Daan Roosgaarde (www.studioroosegaarde.net/project/smog-free-project) is daarbij als suggestie genoemd, waar de gemeente Tilburg nader naar zou kunnen kijken.

Verder is bewoners gevraagd naar hun mening ten aanzien van de milieuzone in Tilburg. Meer dan de helft van de bewoners was hier mee bekend. De meeste bewoners vinden de milieuzone een prima maatregel, maar stelden daar wel enkele kritische vragen bij: heeft het voldoende effect? Benadeelt het bedrijven niet teveel? En is de milieuzone destijds niet te snel ingevoerd? Desondanks gaf ongeveer een derde van de bewoners aan dat ze geen bezwaar hebben tegen uitbreiding van de milieuzone.

Tot slot noemden bewoners nog veel andere suggesties om de luchtkwaliteit in Tilburg te verbeteren. GroenLinks gaat die suggesties de aankomende tijd bestuderen en zal er tijdens de bijeenkomst op 5 oktober op terugkomen. Vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande? Mail naar martindewolf@raadtilburg.nl