De antikraakwet die vorig jaar op het nippertje door de Tweede Kamer werd aangenomen, riep bij behandeling in de Eerste Kamer weer veel vragen op. Toch lijkt het kraakverbod het bij de stemming op 1 juni te gaan halen. Over de gevolgen die dat in Tilburg heeft lopen de meningen uiteen. Op voorspraak van GroenLinks wordt vooral nadruk gelegd op de sociale kant hiervan.
In debat over de gevolgen van de waarschijnlijke komst van een kraakverbod in Tilburg, heeft GroenLinks zich hard gemaakt ook de àndere kant van het kraken te bekijken. Juist in Tilburg zijn enorm veel culturele en maatschappelijke initiatieven ontstaan vanuit mensen die panden hebben gekraakt. Zogenaamde anti-kraak bureaus springen niet altijd even zorgvuldig om bijv. met de privacy van hun 'huurders', ook dat wil de fractie aanpakken.
Op initiatief van GroenLinks heeft wethouder de Vries toegezegd dat het college komt met een Tilburgse Nota Leegstand waarin rechten en plichten van eigenaren van leegstaande panden worden vastgelegd. De stelling van de VVD-fractie dat kraken altijd en overal keihard moet worden aangepakt werd teruggetrokken, nadat GroenLinks-fractievoorzitter Paulus Oerlemans deze betwiste als 'verkiezingsretoriek'.