Op vrijdag 22 mei j.l. is GroenLinks raadslid Paulus Oerlemans op pad gegaan met de voorlopers Bart en Peter van het BAT. De voorlopers lopen sinds 1 december 2014 steeds in een andere wijk voor de afvalwagens uit om te controleren of het afval in de duobakken op de juiste manier is gescheiden. Omdat er nogal wat kritiek was ontstaan op de controles en de manier waarop dit zou gebeuren wilde Paulus weleens met eigen ogen zien hoe de voorlopers dan te werk gingen. Paulus constateert dat in tegenstelling tot berichten in de media, de controles overduidelijk verre van streng zijn en de voorlopers juist op een professionele en genuanceerde manier controleren. De voorlopers nodigen ook andere gemeenteraadsleden uit om zelf te komen kijken hoe zij te werk gaan.
Het systeem in deze experimentele fase met een duur van een jaar werkt zo: De voorlopers komen in elke wijk meerdere keren langs om de duobakken te controleren. Dit gebeurt door de bak te openen en visueel te controleren. Soms wordt tegen zakken aangeduwd om na te gaan of er bijvoorbeeld glas in zit, zonder de zakken daadwerkelijk te openen.
In het geval dat er overduidelijk geen moeite is genomen het afval te scheiden, zoals wanneer restafval aan beide zijden van de groen/grijze duobak of bijvoorbeeld grote hoeveelheden glas wordt aangetroffen krijgen mensen een eerste gele kaart als waarschuwing. Na een tweede en derde overduidelijke overtreding volgen respectievelijk een oranje en rode kaart. Deze kaarten zijn steeds vergezeld van een bericht wat er precies moet verbeteren. Als er echter zaken zoals een verdwaald flesje of frietzak met plastic bakjes in de groen/grijze duobak wordt aangetroffen (die in de papier/plastic duobak horen) wordt er zelfs geen waarschuwing afgegeven. De controles zijn daarom eerder mild dan streng te noemen, aldus Paulus.
Overigens is GroenLinks steeds van mening geweest dat er meer nadruk moet liggen op voorlichting en preventie, dan op controleren en boetes uitdelen. Het doel is informeren over goed afval scheiden. Wat Paulus betreft kan na goede informatieverstrekking ook het niet legen van een slecht gesorteerde bak ingezet worden. Volgens Paulus is het belangrijk nut en noodzaak van afvalscheiding duidelijk over te brengen aan Tilburgse inwoners d.m.v. campagnes en informatieverstrekking op bijvoorbeeld scholen en in supermarkten. Essentieel blijft dat handhaving het laatste onderdeel moet zijn van een bredere publiekscampagne. Weliswaar worden er nu aankondigingsbrieven over de controles gestuurd, maar de informatie hierin beschreven is zeer summier, volgens Paulus. GroenLinks zal daarom het College binnenkort bevragen over de gebrekkige informatievoorziening omtrent afvalscheiding in Tilburg en pleitten voor betere voorlichting.