Kanaalzone is een bedrijventerrein van zo’n 60 hectare tussen de Ringbanen Noord en Oost en het Wilhelminakanaal. GroenLinks wil na 2025 een deel hiervan transformeren tot woongebied. Dat moet ruimte bieden aan duizenden nieuwe, duurzame woningen.
Gemeenteraadslid Bas van Weegberg licht toe: “Tilburg groeit als kool. De woningbouwopgave is dan ook enorm. Dat vraagt om creativiteit bij het zoeken naar locaties. Transformatie van de Kanaalzone is een kans op heel veel nieuwe woningen dicht aan het water, in dezelfde geest als het Fabriekskwartier en het Smariusterrein. Dat willen wij serieus onderzoeken.”
Later dit jaar behandelt de gemeenteraad de stedelijke ontwikkelingsstrategie. De GroenLinks-fractie zal dit plan daarbij betrekken.
Het plan voor de Kanaalzone is onderdeel van een groter woonplan dat GroenLinks vandaag presenteert. Ook in Eindhoven, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam komt GroenLinks met ambitieuze bouwplannen om de wooncrisis aan te pakken.
“We moeten slim en duurzaam omgaan met beschikbare ruimte en keuzes maken waar mensen nu en in de toekomst echt iets aan hebben. Dus minder asfalt, minder vliegverkeer, en meer ruimte voor groen en woningbouw”, zegt partijleider Jesse Klaver.
GroenLinks wil dat in een nieuw kabinet weer een Minister van Volkshuisvesting komt. Die moet regie nemen en in nauwe samenwerking met gemeenten en woningcorporaties zorgen voor een bouwoffensief.
Om dit mogelijk te maken, is GroenLinks bereid om miljarden uit te trekken. GroenLinks wil de huidige woningbouwimpuls van 1 miljard naar 6 miljard euro uitbreiden, voornamelijk voor binnenstedelijke bouw. De partij wil bovendien in totaal 14 miljard euro besteden aan openbaar vervoer en bereikbaarheid van de nieuwe woningbouwlocaties. Voor de bouw van flexwoningen en innovatieve woonvormen, zoals opvang van daklozen, komt één miljard euro ter beschikking.
Volgens GroenLinks moeten woningbouwcorporaties weer de motor zijn van de volkshuisvesting, zoals ook in de decennia na de oorlog het geval was. Door de torenhoge verhuurdersheffing af te schaffen (2 miljard euro per jaar) krijgen zij weer ruimte om te investeren in duurzame, leefbare wijken en woningen. Minstens 40 procent van de nieuwbouw moet beschikbaar komen voor mensen met lagere en middeninkomen. Ook moeten er tienduizenden studentenwoningen komen.
Klaver: “De afgelopen 10 jaar is door rechts beleid het creëren en beheren van woonruimte aan de markt overgelaten, en daarmee voor velen onbetaalbaar en onbereikbaar geworden. Maar wonen is een grondrecht. Het moet gewoon zijn om een dak boven je hoofd te hebben. Een veilige plek waar je je thuis voelt, met voldoende ruimte, groen in de buurt en buren die elkaar helpen als dat nodig is. Het kan, maar daarvoor is wel een koerswijziging nodig.”