Afgelopen maandag werd tijdens de commissie vestigingsklimaat gesproken over de financiële problemen die bij het Incubate waren ontstaan doordat er dit jaar veel minder bezoekers op het festival afkwamen dan van te voren was ingeschat. Zowel de gemeente Tilburg als de provincie hebben geholpen dit financiële gat te dichten. Veel partijen waren ‘not amused’ door de ontstane situatie en vroegen zich af of verantwoordelijk wethouder Hendrickx niet eerder had kunnen ingrijpen. Natuurlijk vindt GroenLinks ook dat de festivalorganisatie fouten heeft gemaakt. Maar wie geen fouten maakt, maakt meestal niets. Echter vooral ook van de Raad van Toezicht, die bestond uit mensen met een schijnbaar grote staat van dienst, had GroenLinks verwacht dat zij aan de rem zouden trekken. Desalniettemin is GroenLinks van mening dat Incubate, een festival dat ook internationaal publiek trekt, een evenement van grote waarde is en behouden moet blijven voor Tilburg.

“Kunst is nodig om bruggen te slaan, om te verrassen en om de samenleving spiegels voor te houden. Maar ook om het vestigings- en economisch klimaat van de stad te versterken. Kunst verbindt en verduidelijkt. Investeren in kunst, investeren in Incubate is ook investeren in een prettige woon- en werkstad.

Incubate is een festival van waarde voor de stad, in meerdere opzichten. GroenLinks hecht belang aan de artistieke, internationale en economische waarde van het festival en is blij met de steun die het festival heeft gekregen, zodat ze van een faillissement is behoed. Dat daar voorwaarden bij horen, om in de toekomst te voorkomen dat het festival opnieuw in zwaar weer terecht kan komen, lijkt ons evident.”  

Aldus raadslid Nathalie Nijs tijdens de commissie Vestigingsklimaat op 30 november j.l.