UPDATE 04-03-06: video toegevoegd | GroenLinks geeft Tilburg vanwege 900 jaar Brabant drie zilverlindes cadeau;

deze zijn 'per ongeluk' al geplant in de Quirijnboulevard.

Het Hertogdom Brabant bestaat 900 jaar, en dat moet gevierd worden. De provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Hoofdstedelijk gewest Brussel hebben dit al met verschillende festiviteiten onder de aandacht gebracht (zie www.brabant900.nl).

Ook Tilburg ligt binnen de grenzen van het voormalig Hertogdom. Met de steun van de provincie Noord Brabant hebben de partijen GroenLinks, Groen! en Ecolo het project 'Brabant 900 bomen' opgezet. Met dit project willen we ter ere van het 900 jarig bestaan van het Hertogdom Brabant 900 bomen planten.

Erfgoed

Het doel van het project is om via deze boomplantactie een link te leggen tussen de historische verbondenheid met het Hertogdom en het verantwoord omgaan met ons gemeenschappelijk erfgoed. In de geschiedenis van het Hertogdom Brabant speelde bossen en bomen een belangrijke rol. Niet alleen kennen we 's-Hertogenbosch, Ook de traditie van de meiboom in Brussel en Leuven symboliseert het belang van bomen als cultureel erfgoed, net als bijvoorbeeld de etagelinden die in verschillende gemeenten van Noord-Brabant en Antwerpen te zien zijn. Zelfs de naam Tilburg is mogelijk afgeleid van Tillia, de Linde. Bovendien heeft onze samenleving, in het kader van de strijd tegen de CO2 uitstoot en het Kyoto-akkoord de opdracht om het bosareaal uit te breiden.

In iedere gemeente op het grondgebied van het voormalige Hertogdom (251 gemeenten en 7 districten) worden drie bomen aangeboden. Naast de gemeenten worden ook de provincies en het gewest Brussel bij dit project betrokken. Zei krijgen ieder 25 bomen. De 900e boom wordt geschonken aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip en Prinses Mathilde die ook de titel van Hertog en Hertogin van Brabant dragen.

Brabantse Zilverlinde

GroenLinks heeft gekozen voor de Brabantse zilverlinde: Tilia tomentosa 'Brabant'. Een prachtige laan- of parkboom die zilverkleurige bladeren heeft in de zomer en waarvan het blad botergeel verkleurd in de herfst. Er is gekozen voor de Linde, omdat geen enkele boom zo verbonden is met het leven van een volk (denk aan Etagelinden, Gerechtslinden, Leilinden, Koningslinden). Dat juist Tilburg een band heeft met de Linde is voor niemand nieuws. Zoals we weten kunnen Lindebomen heel oud worden. Ook is de zilverlinde met zijn/haar zilverkleurige, witviltige blad als soort onaantrekkelijk voor luizen en heeft dus ook geen last van het zogeheten 'druipen'.

GroenLinks heeft ervoor gekozen de bomen voorlopig te planten in de Quirijnboulevard. In de Quirijnboulevard is 'per ongeluk' veel groen verdwenen. Het college geeft toe dat daar meer groen gekapt is dan de bedoeling was. Het beeld komt inmiddels helemaal niet meer overeen met wat de bedoeling was. Er is geen sprake meer van wonen in het groen, het groen is verdwenen. Dit wordt door omwonenden betreurd en ook het college en de gemeenteraad betreuren dat. Daarom hebben wij 'per ongeluk' -een tikkeltje ondeugend- nieuwe bomen in de Quirijnboulevard geplant.

Nieuw bomenbeleid en minder bomen kappen

Met deze bomen in Quirijnboulevard wil GroenLinks benadrukken dat het belang van bomen en groen in de stad érg groot is. Het handhaven van bomen en groen is belangrijk voor de Tilburgers. Groen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en welzijn. Tilburg is een drukke stad en dan is het pure noodzaak dat er genoeg groen is om te ontspannen. Niet alleen in recreatiegroen om Tilburg heen, maar ook in alle woonwijken van de stad. Groen is niet alleen goed voor het welzijn van iedereen, maar bomen zijn uiteraard ook goed voor de luchtkwaliteit. Zoals iedereen op de basisschool al heeft geleerd, zuiveren bomen de lucht. Júist in een stad waar per definitie de luchtkwaliteit niet al te best is, zijn dus veel bomen noodzakelijk. Tenslotte is groen ook nog eens een belangrijke economische factor. Het aanwezig zijn van veel groen is een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven. Het nieuwe bomenbeleid -dat in ontwikkeling is- moet dan ook nadrukkelijk aandacht schenken aan de gezondheids, welzijns en ecologische aspecten. Het kappen van bomen is soms noodzakelijk, maar dan alleen als het echt moet, en dus met uiterste terughoudendheid!

De gemeenteraad vraagt hierbij aan het college de drie Brabantse Zilverlinden een prominente, permanente plek te geven in de openbare ruimte. GroenLinks acht het college prima in staat een locatie te kiezen waar de bomen zowel vanuit historisch als ecologisch oogpunt het beste tot hun recht komen.

> Bekijk de video op Tilburgz.nl