GroenLinks presenteert Actieplan Gezonde Lucht

GroenLinks Tilburg komt met een eigen plan om de luchtkwaliteit in Tilburg sterk te verbeteren. Schone lucht is belangrijk voor een gezonde stad, maar het plan van de gemeente om hier aan te werken laat te lang op zich wachten. Dat was de reden voor burgerraadslid Martin de Wolf om een eigen Actieplan ter inspiratie te overhandigen aan het College. 

In december 2016 dienden GL, D66, PvdA en SP het initiatiefvoorstel 'Gezonde lucht in Tilburg' in. Naar aanleiding van dat initiatiefvoorstel heeft het RIVM een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de lucht in Tilburg. Uitkomst was dat vermindering van houtstook de luchtkwaliteit zou kunnen verbeteren. Op basis daarvan kondigde het College een 'actieplan houtstook' aan, dat in 2018 zou verschijnen.

GroenLinks-burgerraadslid Martin de Wolf: “De luchtkwaliteit kan veel beter in Tilburg. Het is de hoogste tijd dat de gemeente maatregelen gaat nemen!”

In maart 2019 was er nog steeds geen 'actieplan houtstook'. De indieners van het voorgenoemde initiatiefvoorstel hebben zodoende schriftelijke vragen gesteld, op basis waarvan het College antwoordde: "Het actieplan ‘Stook verantwoord’ nadert de afronding. Het actieplan wordt naar verwachting in mei aan de raad aangeboden." Het is inmiddels medio juni 2019 en het actieplan is nog steeds niet aan de raad aangeboden.

Tijdens het vragenhalfuurtje van maandag 17 juni 2019 presenteert GroenLinks haar eigen Actieplan. In dit plan is aandacht voor het meten van luchtkwaliteit, elektrisch barbecueën, bewust stoken, schone mobiliteit en meer groen. Het plan is te lezen in de bijlage.