Het transferium aan de Kempenbaan krijgt geen eerlijke kans om succesvol te worden. Dat vindt de fractie van GroenLinks in de Tilburgse gemeenteraad. Na 9 maanden wordt de proef voortijds gestopt. In veel andere steden zijn transferiums wél een succes, dat het in Tilburg niet lukt komt volgens GroenLinks doordat het college de proef heeft gesaboteerd.
Maandag 14 september heeft een meerderheid van de commissie fysiek van de Tilburgse gemeenteraad besloten voortijdig een einde te maken aan het lang bevochten experiment met een transferium aan de Kempenbaan. Afgesproken was een proef voor 3 jaar te doen, maar na 9 maanden wordt nu de proef voortijds gestopt.
Experiment
GroenLinks heeft jarenlang heeft samen met onder andere PvdA en SP gepleit voor een experiment met een transferium om de (binnen)stad te ontlasten van autoverkeer. Teveel auto’s in het centrum leveren grote problemen op: groot ruimtebeslag voor parkeren, herrie en stank, ongezonde lucht en enorme investeringen (miljoenen aan subsidies) die alsmaar naar parkeergarages gaan.
Een transferium is een simpele oplossing: parkeren op afstand en vervolgens met de bus of op de fiets door naar je werk of shoppen in het centrum. De (binnen)stad wordt zo verlost verlost van auto’s die er niet perse hoeven te zijn, waarbij uiteraard het vervolg-transport goed geregeld moet zijn.
1 Zetel
Jarenlang was er nèt 1 zetel te weinig om een proef met een transferium te doen. In 2008 sloeg het om, er was net 1 zetel meer vóór. Na een zware politieke strijd werd uiteindelijk gestart met een proef. Ondanks de persoonlijke weerzin van toenmalig CDA-wethouder Els Aarts, beloofde zij het raadsbesluit uit te voeren door een proef die 3 jaar zou duren. Een redelijke tijd, omdat ervaringen in het land leren dat een transferium opstarttijd nodig heeft.
In veel andere steden zijn transferia een succes, waarbij Den Bosch vaak als voorbeeld genoemd wordt. Hier worden met groot succes maar liefst 3 transferia geexploiteerd. In alle steden hebben transferia wel een serieuze aanlooptijd nodig. Er zou in Tilburg hard aan getrokken moeten worden om de proef te laten slagen, waarbij het cruciaal is om mensen te laten wennen aan het transferium door stevige promotie te doen, bedrijven aan te schrijven en goede verwijsborden te maken.
Niets gebeurd
GroenLinks constateert dat niets van dat alles in Tilburg is gebeurd. Sterker nog; pal voor de ingang van het transferium heeft maandenlang een groot bord gestaan waarop te lezen stond dat er ruim 3.000 parkeerplaatsen midden in het centrum beschikbaar zijn en dat daar goedkoop geparkeerd kon worden!
Huidig VVD-wethouder Lauwerier, verantwoordelijk voor verkeer en vervoer, stuurde een notitie naar de gemeenteraad waarin het transferium is geëvalueerd. Uit die notitie:
- De gemeente heeft verzuimd (kleine) bedrijven of particulieren te informeren over het bestaan van het transferium;
- Het transferium heeft onvoldoende tijd gekregen;
- De gemeente heeft nagelaten het transferium te promoten;
- Het transferium staat slechts ondergeschikt op de Tilburgse website (vgl. Den Bosch);
- Er zijn in Tilburg geen verwijsborden naar het transferium geplaatst;
- Transferia kosten in alle steden geld, maar er gaan ook miljoenen subsidie naar parkeergarages en mag leefbaarheid iets kosten?;
- Zelfs relatief eenvoudige maatregelen om van het transferium een succes te maken zijn achterwege gelaten. Denk aan een communicatie- en promotieplan, een groot naambord bij het transferium, bewegwijzering naar het transferium, inzetten van een pendelbus bij evenementen, uitgifte fietskluizen aan (kleinere) bedrijven.
Gesaboteerd
GroenLinks is boos dat het college niét alles uit de kast heeft gehaald om het te laten slagen, maar juist alles gedaan om het transferium met opzet te laten mislukken. Als de huidige gebruikscijfers het resultaat zouden zijn van een fatsoenlijke 3-jarige proef, zou de gemeente met recht kunnen zeggen; “helaas, het zit er in Tilburg niet in”. Nu is de proef volgens GroenLinks echter gesaboteerd.
GroenLinks heeft steeds een genuanceerd verhaal gehouden over een transferium in Tilburg. In het verleden is volgens de partij een verkeerde systeem-keuze gemaakt. Het Tilburgse Verkeersbeleid (TVVP) kiest er expliciet voor om àlle vormen van vervoer (dus ook de auto) te faciliteren en mogelijk te maken tot midden in het centrum. Tilburg heeft niet als doel gekozen om fietsen / openbaar vervoer sterk te promoten en doet geen serieuze inspanningen om auto’s te weren. Peperdure, mega-grote parkeergarages zoals onder het Pieter Vreedeplein zijn daar een uitvloeisel van. Het is dan ook niet uitgesloten dat, vanwege de systeemkeuze in Tilburg om óveral auto’s te faciliteren, een transferium in Tilburg op onvoldoende belangstelling kan rekenen.
Zorgvuldig
Natuurlijk moet de gemeente zorgvuldig met haar dure euro’s omgaan en mag ze zeker geen geld over de balk gooien. Dus als na een serieuze 3-jarige proef zou blijken dat er onvoldoende behoefte is aan een transferium, dan is dat zo. Maar GroenLinks vind het niet te verkopen dat initiatieven, bedoeld om de leefbaarheid te bevorderen, willens en wetens gefrustreerd worden en voortijdig beëindigd worden. Dat klopt niet en is niet netjes.