Raadslid Bas van Weegberg wil meer laadpalen in Tilburg. En niet zomaar laadpalen, nee: slimme laadpalen! Lees er hier meer over.

Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal. Daar moeten we ons in Tilburg op voorbereiden. Gelukkig helpt de Rijksoverheid een handje. Ze trekken namelijk 5 miljoen euro uit voor gemeenten om slimme laadpalen aan te leggen. Bas van Weegberg heeft in het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad voorgesteld hier gebruik van te maken.

Wat is een slimme laadpaal?

Een slimme laadpaal is een laadpaal die ook elektriciteit terug kan geven aan het net, op momenten dat de elektriciteitsbehoefte groot is. Dat gebeurt door de zonne-energie op te slaan in de batterij van de auto. Zo’n batterij heeft best veel capaciteit, ongeveer genoeg om een gemiddeld huis twee weken lang van stroom te voorzien. Meerdere slimme laadpalen kan je ook bundelen op een zogeheten laadplein.

Waarom is een slimme laadpaal handig?

Door dit type laadpalen te gebruiken is de elektriciteitsbehoefte makkelijker te reguleren. Dat is nodig omdat we onze huizen steeds vaker met elektriciteit verwarmen en steeds vaker elektrisch rijden. Je kan je voorstellen dat als veel mensen rond dezelfde tijd thuiskomen, de auto inpluggen en de warmtepomp aanzetten, dat dat gevolgen heeft voor het elektriciteitsnet. Die slimme laadpalen maken het makkelijker om die gevolgen te ondervangen.

Wat kan de gemeente doen?

De Rijksoverheid heeft een pot van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld om slimme laadpalen aan te leggen. De gemeente kan een aanvraag indienen voor een gedeelte van dat geld. Dat is ook precies wat GroenLinks aan het College vraagt. En daarnaast wil GroenLinks dat slimme laadpalen een plek krijgen in het aanstaande beleid over emissieloos vervoer.