GroenLinks Tilburg zette op 14 februari, Valentijnsdag, een groep mantelzorgers bij Zorgbelang Brabant in het zonnetje. De partij bood hen, als symbool voor de vele mantelzorgers in Tilburg, een Valentijnstaart aan.

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Het gaat hierbij om langdurige zorg die onbetaald en is. In Nederland zijn er 3,6 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 1,1 miljoen mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander.

De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan, is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.

Valentijnstaart

Op Valentijnsdag 14 februari bood fractievoorzitter en lijsttrekker van GroenLinks Tilburg Joris Bengevoord daarom samen met raadslid Paulus Oerlemans en kandidaat-raadslid Nathalie Nijs (nr. 2 op de kandidatenlijst van GroenLinks) op het kantoor van Zorgbelang Brabant, aan een groep mantelzorgers die voor hun kind of partner zorgen, een Valentijnstaart aan. Om hen een hart onder de riem te steken en om zichtbaar te maken hoe belangrijk zij zijn voor de mensen die zij verzorgen én voor de maatschappij.  Zo was er iemand die voor haar zoon zorgde met een psychische aandoening, en was er iemand die met Niet Aangeboren Hersenletsel aangewezen was op mantelzorg van haar partner . Zonder mensen die de zorg voor hun naasten op zich nemen, zouden de zorgkosten in Nederland vele malen hoger zijn en zouden de verzorgden niet of veel minder kunnen participeren.

Lijsttrekker Joris Bengevoord onderstreepte het belang van mantelzorgers in de wijk: “Voor GroenLinks is kwaliteit van leven in de eigen omgeving van mensen belangrijk. GroenLinks gaat er vanuit dat ieder mens iets kan en wil, en dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Het is goed als mensen elkaar ondersteunen en hun zorg en welzijn onderling regelen; dat er een meer solidaire samenleving ontstaat waarbij mensen zelf de regie hebben.“

Samenredzaamheid

De partij introduceerde in zijn verkiezingsprogramma daarvoor de term ‘Samenredzaamheid.’ Samenredzaamheid in wijken en buurten, waarbij ook ‘zorgvragers’ en ouderen een actieve bijdrage kunnen blijven leveren aan de samenleving. Maar zelfredzaamheid vraagt  volgens GroenLinks ook om een lokale overheid die investeert om het zelfstandig functioneren van inwoners mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door gerichte hulp, het creëren van ontmoetingsplekken of het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers door bijvoorbeeld een respijthuis, om mantelzorgers te ontlasten, zodat ze even op adem kunnen komen. GroenLinks wil blijven investeren in welzijn, in mensen en hun omgeving. Maatwerk staat centraal, waarbij de cliëntvraag boven het belang van organisaties staat, het gaat immers om mensen en niet om cijfers!