In de 'Week tegen kindermishandeling' werden meerdere verhalen gedeeld, zoals het verhaal van Jeroen, die zijn verhaal deelde in een indrukwekkende mini-documentaire. Ook werd tijdens de slotbijeenkomst teruggekeken op de bovengemiddeld actieve taskforce kindermishandeling, want volgens heen heeft het ieder kind het recht om veilig op te groeien!

Kindermishandeling: durf er naar te vragen - mini documentaire Afspelen op YouTube

In regio Hart van Brabant zijn er elke dag tien meldingen van kindermishandeling. Élke dag, TIEN. Zeventig per week. Zo'n 3000 per jaar. Dat is nog los van de vele adviesvragen die gelukkig alleen maar toenemen. Want dat is wat we willen: dat vrienden, buren, leraren, dokters sneller advies durven inwinnen bij een niet-pluis-gevoel. Dit om ervoor te zorgen dat het niet zover hoeft te komen en problemen in een gezin sneller bespreekbaar worden gemaakt. 

"In elke klas zit gemiddeld 1 kind dat met kindermishandeling te maken heeft. Deze week heb ik zoals elk jaar veel opgestoken van deze intussen volwassenen. De rode draad in hun verhalen is vaak die éne persoon die doorvroeg, die oprechte interesse toonde. Willen we dit probleem doorbreken? Dan hebben we allemaal onze rol te pakken.
Iedereen kan het verschil maken!"

Heb je het gevoel dat iets niet pluis is met een kind, met een ouder, in een gezin? Vraag hoe het gaat. Desnoods meerdere keren. Ik zie dat er iets is, kan ik iets voor je doen? Een kopje thee op het goede moment, oprechte aandacht. Leer kinderen wat wel en niet normaal is. Vertel dat het niet hun schuld is. #ikziejou 

De taskforce houdt ermee op, maar heeft heel wat aangezwengeld en die ontstane verbindingen in de stad gaan gewoon door. Er zijn prachtige toolkits ontwikkeld om met kinderen in gesprek te gaan, sites met tips over wat te doen, bijvoorbeeld ook bij een scheiding. 

Kortom... Verspreid het woord! Vertel dit door!
Kijk op www.zorgenomeenkind.nl voor allerlei tips en materialen. En kijk niet weg. Kijk om naar elkaar. #nietsdoenisgeenoptie.

Wil je meer horen of weten?

Wil je meer te weten over scheidingen, ga dan naar www.alsjeuitelkaargaat.nl.
Of luister naar de podcast van Ik Zie Jou om te leren hoe jij het verschil kan maken. In de podcast hoor je onder andere Esmah Lahlah en de leden van het taskforce kindermishandeling. Klik hier om de podcast te beluisteren via Spotify.