Helaas gaat de nieuwe wet uit van niet-EU-burgers, wanneer er sprake is van inburgering. De groep nieuwe Tilburgers die als arbeidsmigrant (of gezinsherenigers met deze arbeidsmigranten), vallen vreemd genoeg daarbuiten. Dit zijn bijna 10.000 Polen, Bulgaren, Roemenen en andere Midden- en Oost-Europeanen in Tilburg die niet worden meegenomen in de nieuwe inburgeringswet. 



Men kan terugdenken in de tijd. De eerste arbeidsmigranten, vooral Marokkanen en Turken die in de jaren '70 naar Nederland kwamen, werden ook scheef aangekeken en beticht van het stelen van banen. Slecht gehuisvest en betaald in het begin startten ook zij hier hun gezin, al dan niet met gezinsherenigers uit eigen land. Tot begin jaren 90 van de vorige eeuw heeft het geduurd voordat er extra aandacht voor Inburgering van deze groep kwam.



Ikzelf was directeur van het Buro Nieuwkomers Tilburg, als een van de eerste in het land. Ook Antillianen en Surinamers die zich hier, al dan niet als gezinsherenigers vestigden, werden begeleid en kregen Nederlands als Tweed
e Taal- (NT2) en Maatschappelijke Oriëntatielessen. Ook kreeg men begeleiding naar opleidingen of werk. Zo’n 75% van de Nieuwkomers werden bereikt en dit verliep jarenlang succesvol tot de eerste wetgeving op Inburgering kwam en nieuwkomers en vluchtelingen in een wet werden gestopt. Sindsdien is de inburgering strenger geworden maar werden in het begin ook niet alle nieuwkomers meer bereikt.

Nu lijkt het erop dat men dezelfde fout maakt met de huidige arbeidsmigranten en de hunnen. Reden dat men EU-burger is lijkt GroenLinks geen reden hen te onthouden van mogelijkheden de taal te leren en zich welkom te voelen als Tilburger. Dit valt buiten de landelijke wetgeving. Hierom hebben we samen met de PvdA een motie ingediend die, weer zonder steun LST, breed aangenomen is in de gemeenteraad. Het college is opgedragen:

  • Te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de integratie van arbeidsmigranten en gezinsherenigers die zich permanent in Tilburg vestigen te versterken. 
  • Hiervoor de samenwerking te zoeken met partners zoals ROCTilburg en andere Tilburgse kennisinstellingen, maar ook werkgevers.
  • De mogelijke oplossingen en handelingsperspectieven (inclusief mogelijke kosten) te delen met de gemeenteraad. 

     

Binnenkort wordt er breder gesproken in de gemeenteraad over onder andere rapport van Roemer, huisvesting en dus deze motie. Wordt vervolgd.