In Tilburg werden in 2005 naar schatting maar liefst 7.500 fietsen gestolen. Veel Tilburgers kregen te maken met deze vorm van criminaliteit. GroenLinks Tilburg vindt dat fietsers hun rijwiel beter moeten leren afsluiten, maar roept daarnaast de gemeente op veel meer de regie te nemen bij de aanpak van de fietsendiefstallen. Om deze oproep kracht bij te zetten zal op donderdag 9 februari van 16.30 tot 18.00 uur een voormalige fietsendief aan het publiek laten zien hoe gemakkelijk het is om fietsen te stelen. De actie vindt plaats op de fietsoprit van de ‘grote Albert Heijn’ aan de Jan Heijnsstraat.
Deze voormalige fietsendief is een echte expert. Gekleed in boevenpak en gewapend met enig gereedschap laat hij a.s. donderdag zien dat vele soorten sloten voor hem niet veilig zijn.
Achtergrondinformatie
De gemeente Tilburg investeert de laatste jaren heel veel in veiligheid, maar heeft daarbij veel te weinig oog voor het enorme aantal fietsendiefstallen. GroenLinks vindt om een aantal redenen dat de gemeente daarin verandering moet brengen.
Ten eerste levert terugdringing van fietsendiefstallen burgers minder frustraties en kosten op. Ten tweede heeft het een positief effect op de leefbaarheid -het veelal ongestraft blijven van dit delict heeft immers een kwalijk effect op het besef van normen en waarden.
En ten derde zal het mensen motiveren om voortaan vaker de fiets te pakken als ze de stad ingaan of boodschappen willen doen.
Om al deze redenen dient GroenLinks een initiatiefvoorstel in over dit onderwerp.
Initiatiefvoorstel aanpak fietsendiefstal
Raadsvergadering 13 februari 2006
Dit initiatiefvoorstel richt zich op een integrale aanpak fietsendiefstal. De fractie van GroenLinks wil dat de burgemeester voor de zomer van 2006 komt met een voorstel voor een sluitende en geïntegreerde aanpak fietsendiefstal extreem laag. Dat effect wordt versterkt door de lage aangiftebereidheid.
Veel burgers ervaren onmacht om iets tegen fietsendiefstal te doen en ook gemeente, politie en OM lijken dit delict als een vervelend gegeven te ervaren waar hooguit ad hoc (in het kader van andere activiteiten) werk van wordt gemaakt.
Naar een integrale aanpak Fietsendiefstal:
Omdat noch de politie noch justitie (het OM) werk maakt van de aanpak van fietsendiefstal moet de gemeente, als verantwoordelijke voor het veiligheidsbeleid de regie in handen nemen.
Dit betekent vooral het vastleggen van beleid, de (meetbare) doelstellingen van het beleid, de prioriteiten en maatregelen en het faciliteren van samenwerking tussen de betrokken partijen. Fietsendiefstal vraag om een integrale aanpak evenals dat gebeurt in het kader van de wietteelt, de woninginbraken en zoals dat is gebeurd in het kader van autodiefstal (2004).
Een integrale aanpak van fietsendiefstal houdt in:
- samenhang tussen maatregelen in de verschillende stadia
in de veiligheidsketen (tussen preventie en nazorg);
- samenhang tussen aspecten waar de maatregelen op interveniëren (locatie, object, omstandigheden, daders en slachtoffers);
- gecoördineerd met alle relevante partijen (gemeente, politie, OM, organisaties als fietsersbond Tilburg/ fietsforum, bedrijven, organisaties en burgers.
(Bron: Aanpak fietsendiefstal in gemeenten; uitgave van Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid , ism de fietsersbond, Den Haag 2005)
De gemeenteraad van Tilburg in vergadering van 13 februari 2006 bijeen draagt het college op:
• de aanpak fietsendiefstal één van de prioriteiten van het veiligheidsbeleid 2006 te laten zijn;
• uiterlijk juni 2006 de raad een voorstel voor te leggen met maatregelen voor een sluitende en geïntegreerde aanpak van fietsendieftal waarmee in 2006 kan worden gestart.
En gaat over tot de orde van de dag,
Marjo Frenk
Paulus Oerlmans
GroenLinks Tilburg 2006