Leefstraat maakt ruimte voor ontmoeting

Een leefstraat geeft tijdelijk wat minder ruimte aan verkeer en meer ruimte voor ontmoeting. Deze zomer was er al een succesvol initiatief in Tilburg. Raadslid Bas van Weegberg hoopt op meer initiatieven en vraagt de gemeente dat te bevorderen. 

Leefstraten kunnen bijdragen aan meer ruimte voor ontmoeting, ontspanning en spelen in Tilburg.

Wat is een leefstraat? Dat is een straat die tijdelijk een andere invulling krijgt. Even wat minder ruimte voor verkeer en meer ruimte voor spontane en georganiseerde activiteiten van bewoners. In steden als Gent en Utrecht  sloeg het concept aan. Ook in Tilburg is deze zomer een straat omgetoverd tot leefstraat: de Jan van der Leestraat. Deze straat was een maand lang vrij voor  onder andere een kinderkermis, een buurtontbijt, optredens en vrijdagmiddagborrels (zie ook het artikel in het Brabants Dagblad). 

GroenLinks is erg gecharmeerd van dit concept. Een publieke ruimte die uitnodigt tot ontmoeting is volgens ons het stimuleren waard. Wij denken dat de gemeente de ervaringen in de Jan van der Leestraat kan gebruiken om komend jaar meerdere leefstraten te laten ontstaan. 

Daarom stellen we de volgende vragen aan het college:

1.    Hoe kijken jullie terug op de leefstraat van deze zomer in de Jan van der Leestraat?
2.    Willen jullie ook komend jaar het concept leefstraat op meerdere plekken in de stad zien?
3.    Wat gaan jullie doen om dit te bevorderen?