Hoewel de inkoopstrategie vooral een technisch organisatievraagstuk lijkt, bepalen we hiermee in feite op welke hulp de Tilburgers kunnen rekenen wanneer ze een hulpvraag hebben. Hoe breed en hoe creatief wordt met hen meegedacht? Hoe en hoe snel worden ze geholpen? Er staat veel in dit stuk waar GroenLinks blij van wordt en al vaker aandacht voor gevraagd heeft. In het raadsvoorstel vind je de uitgangspunten met een beknopte toelichting.

Normaliseren en verbinding met de sociale basis
Twee wensen waar wij ons al jaren hard voor maken, is dat er nog heel wat te winnen valt met preventief (wellicht meer collectief) aanbod. En dat vereist wat ons betreft voldoende investering in de sociale basis, de maatschappelijke voorzieningen in de wijken. Het afgelopen jaar zagen we die ambities steeds scherper landen in het beleid. En ook met deze uitgangspunten zien we die beweging steeds meer werkelijkheid worden. 

Veel voorkomende hulpvragen hangen vaak samen met een bepaalde levensfase. Zware zorg is dan niet altijd op zijn plaats. Dat betekent echter niet dat een hulpvraag minder serieus genomen moet worden. Pech kan iedereen overkomen en ook je vermogen of onvermogen om uit te leggen wat je probleem is en wat je nodig hebt, zou geen invloed mogen hebben op de hulp die je krijgt. Het vraagt dus een warme bejegening en zorgvuldige afweging van waar iemand echt mee geholpen is: een laagdrempelige oplossing in het gewone leven waar mogelijk en zorg waar nodig. Dat kan alleen als er een goede samenhang is met en een goed aanbod bij scholen en andere maatschappelijke voorzieningen. Ook zal er meer gekeken worden naar de maatschappelijke rol die een hulpvrager heeft: misschien heeft iemand meer behoefte aan perspectief door een baan of opleiding dan aan zorg.

Een overzichtelijke zorg
Daarnaast kiezen we met deze uitgangspunten voor een meer overzichtelijke zorg waarbij we met een (beperkter) aantal deskundige zorgaanbieders een echte verbintenis aangaan. Een verbintenis gebaseerd op wederzijds vertrouwen, goede afspraken en een gedeelde motivatie voor onze gezamenlijke doelen. Daarmee gaan we de nadelen van de jarenlange marktwerking in de zorg te lijf. We gaan voor een eenvoudiger systeem waarin tijd, geld en aandacht naar de inwoners gaat in plaats van het papierwerk. Meer overzicht zou ook moeten leiden tot minder bureaucratie, betere grip op de kosten en beter zicht om oneigenlijk gebruik van zorggeld te voorkomen.

Aandachtspunten
Deze uitgangspunten zijn niet het einde, maar pas het begin van ons nieuwe Tilburgse zorgsysteem. Het komende jaar zal de concrete inkoop voor de verschillende zorgsegmenten verder uitgewerkt worden. De gemeenteraad blijft daarbij betrokken. Wij zullen dan ook kritisch blijven volgen:

  • Dat geen enkele inwoner met een hulpvraag in de kou komt te staan
  • Dat er een goede samenhang in en met de sociale basis ontstaat
  • Dat de toegang rust en ruimte ervaart om minder met papierwerk en meer met inwoners bezig te zijn. 

Decentralisatie en transformatie van de zorg
In 2015 werden de gemeenten verantwoordelijk voor passende ondersteuning voor hun inwoners, ofwel de jeugdzorg, de wet maatschappelijke ondersteuning en participatie. Naast hoge verwachtingen over meer verbinding met voorzieningen in de wijken en beter passende hulp op maat en dichtbij de inwoners (de ‘transformatie’), ging dat helaas gepaard met een flinke bezuiniging. Een uitdagende klus voor gemeenten, die maakte dat we de eerste jaren vooral de handen vol hadden aan het financiële vraagstuk en nog nauwelijks toekwamen aan dat ‘transformeren’. 

Vijf jaar lang hebben we alles op alles gezet om onze inwoners een kwalitatief zorgaanbod te blijven bieden, ondanks tekorten. We hebben gekozen voor investeren en niet voor bezuinigen, om nieuwe innovatieve manieren te vinden om mensen boven regels te plaatsen, zoals het succesvolle Maatpact. Met wat we in die vijf jaar geleerd hebben, is dit raadsvoorstel ontstaan. Het is fijn dat we met een nieuwe inkoopstrategie nu ook echt grotere slagen gaan maken in die transformatie. 

Meer info
Raadsvoorstel uitgangspunten inkoop sociaal domein: https://tilburg.notubiz.nl/document/9526101/2/01%20Raadsvoorstel%20Uitgangspunten%20Inkoop%20sociaal%20domein